Сърби към българското малцинство: Изчезвайте в България!

През последните няколко дни в сръбския печат има множество публикации за увеличаващия се брой граждани, които искат да получат български паспорт, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В публикациите се подчертава, че “българският паспорт дава възможност за безплатно обучение и лечение, както и за достоен живот и работа в държавите – членки на Европейския съюз (ЕС)“. Статиите са публикувани в регионалния печат в Западните покрайнини, но повечето от тях са препечатани и в централните медии в Белград, които се позовават на “Южни вести”.

Проправителственият вестник “Блиц” без никакво смущение разказва за признанието на жителка на Враня, която подробно описва униженията, на които са подлагани българите от Западните покрайнини. “Баща ми отдавна има българско гражданство и поради тази причина за мен е много по-лесно да получа паспорт. Животът тук е много труден. Направо непоносим и невъзможен. Не може да се живее нормално и достойно. Политиката се е впила и в най-малките части от ежедневието ни. Само заради фамилното ми име много често бях унижавана и сочена с пръст. А това не е никак приятно!“, разказва жената пред портала и подчертава: Има и коментари от типа: Българи, изчезвайте в България. Достатъчно ни навредихте по време на войните!

“Има и други псувни! Благодарение на българския паспорт ще имам право на достоен живот, без да бъда сочена с пръст, без унижение и без да съм принуждаване да се моля някой да ме наеме на работа”, разказва още жителката на Враня. От нейното населено място в момента няколко десетки души чакат българско гражданство. Разходите около събирането на документацията са минимум 500 евро.

През последните години сръбските власти задържаха български лекари, които безплатно преглеждаха болни в Босилеград, връщаха обратно литература и помощи за живеещото в пълна мизерия българско малцинство в Западните покрайнини. /БГНЕС