Перник се включва в платформа на ЕК за въгледобивните райони

Включването на Перник в платформата, която ЕК изготвя за въгледобивните райони, ще бъде огромна възможност за града. Това е заявил кметът Станислав Владимиров пред представителя на генерална дирекция “Енергетика” на Европейската комисия Катарина Сиков-Магни и на “Грийнпийс”, които са гостували в Перник, съобщи общинският пресцентър.
Според Владимиров подобен акт би помогнал много на района, защото бюджетът на общината е скромен за амбициозните задачи, които си е поставило ръководството. Кметът е посочил, че общината ще търси различни механизми и варианти за външно финансиране. “Ще започнем първо от подмяна на отоплението на жителите на града и съвместно с всички институции ще задължим предприятията на територията на общината да отговарят на екологичните норми, за да не бъде увреждано здравето на перничани”, е уверил Владимиров.
Катарина Сиков-Магни е заявила готовност за започване на диалог и полезно сътрудничество в рамките на платформата, която комисията изготвя. “Следващата стъпка е да включим вашите идеи в плана за справедлив преход, който ще изработим заедно с българското правителство. През 2021 г. трябва да започнем да прилагаме механизма, защото тогава ще имаме готова програма. Платформата ще обхване следващите 10 години, за да може до 2050 г. да достигнем пълен въглероден неутралитет”, е казал още представителят на ЕК.
В срещата са участвали още областният управител Емил Костадинов и председателят на Общинския съвет Димитър Колев. От страна на ЕК са били ръководителят на представителството на ЕК в България Цветан Кюланов и Аурелио Сесилио – началник-отдел “България, Хърватия, Словения” в Генерална дирекция “Регионална и градска политика” на ЕК.