Оптимизира се училищната мрежа в основното образование в община Кюстендил

Петър Паунов, Михаела Крумова и Светослав Василев

Остават три основни училища, предвижда се да се запази изцяло базата

 

 

Община Кюстендил ще оптимизира училищната мрежа в основното образование. Това стана ясно на днешната пресконференция на председателя на Общински съвет- Кюстендил Михаела Крумова, на която присъстваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов и зам.-кметът Светослав Василев.

Три ОУ-та ще останат на територията на община Кюстендил, предвижда оптимизацията на училищната мрежа, която ще бъде гласувана на предстоящата на 27 февруари сесия на Общински съвет-Кюстендил.

„След дългогодишни анализи, знаете, че образованието винаги е било във фокуса на община Кюстендил, взехме решение, което днес споделихме и с ръководствата на всяко едно от основните училища, за да предложим на Общинския съвет оптимизация на училищната мрежа в основното образование. В община Кюстендил ще останат три основни училища. Едното училище ще бъде „Св. св. Кирил и Методий” и в него ще се обедини чрез вливане ОУ „Христо Ботев”. Второто учебно заведение е „Проф. Марин Дринов”, като в него ще се влее ОУ „Даскал Димитри”. Третото основно учебно заведение ще бъде „Паисий Хилендарски” и към него ще се влеят основните училища „Иван Вазов” и „Ильо войвода”. Сградите, екипите, образователните колективи ще бъдат запазени. Целта е да гарантираме пълна хармония в образованието. Преливане от двете страни на най-добрите практики, за да може децата да ползват най-пълноценната услуга. Да не се налага родителите да сменят адресите си, да живеят срещу едно училище или да се заселват в села формално, за да записват детето в друго училище. Категоричен баланс. Най-добрите ръководни екипи, мотивирани колективи, които подкрепяме, много сериозна работа с родителите. За да се постигне това спокойствие и тази хармония, водещите образователни институции ще могат да посрещнат детето. Всички сгради са модерни, оборудвани, ще се осигури хранене за децата”, каза кметът Петър Паунов.

„В дневния ред за предстоящото заседание на Общинския съвет е включена докладна записка, чрез която се предвижда да бъдат оптимизирани основните училища на територията на общината. Проблемът, който имаме, е обсъден с министъра на образованието и науката, имаме неговата подкрепа”, каза Михаела Крумова. Тя допълни, че се предвижда да се запази изцяло базата, като целта е предлагане на по-качествена услуга, а родителите да бъдат спокойни и да нямат тревоги, че за техните деца няма да има място в харесваното от тях учебно заведение.