Главният прокурор в Благоевград: Ще бъдат проверени всички приватизационни сделки, включително и тази за „Булгартабак“

По време на спецакция в града са проверени 5 заложни къщи и 607 моторни превозни средства, задържани 23 лица

 

Всички приватизационни сделки, включително и тази за „Булгартабак“, ще бъдат проверени. Това заяви Иван Гешев на брифинг в Благоевград. „Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Мисля, че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и държавната собственост по несправедлив начин се трансформира в частна. Това го знае всеки български гражданин”, посочи главният прокурор. Той допълни, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва и политиците да си свършат работата, която българските граждани очакват от тях. Гешев посочи, че ако е необходимо, следва да се извършат съответни промени, ако е необходимо – дори и в Конституцията. Проверката, която е възложена, ще започне с приватизираните предприятия с най-големи активи.


“Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерството на финансите ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност”, посочи Иван Гешев.

Информацията за всяка сделка ще бъде публично оповестявана, за да се запознаят българските граждани какво сме констатирали, каза още главният прокурор.

В същото време под ръководството на Окръжната прокуратура в града се проведе специализирана полицейска акция с участие на служители на полицията и на регионално звено „Жандармерия“ – гр. Благоевград. Тя се осъществи по линия на противодействие на битовата престъпност след разпореждане на главния прокурор, както и за установяване на лица, срещу които се водят повече от две досъдебни производства. В резултат на извършените действия към настоящия момент са образувани две досъдебни производства – за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, и във връзка с незаконно държане на наркотични вещества. Проверени са 607 моторни превозни средства и 720 лица. По Закона за МВР са задържани 23 лица, съставени са 34 акта за установени административни нарушения и са издадени 45 фиша. Проверени са 5 заложни къщи в гр. Благоевград.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха и благоевградското село Церово във връзка със специализирана операция по противодействие на битовата престъпност. Двамата разговаряха с кмета на с. Церово Лефтер Едипов, а по-късно се срещнаха с общинското ръководство на Благоевград. Сред обсъдените теми бяха намеренията на общината да подобри системите за видеонаблюдение, както и да бъдат закупени още камери, с които да се покрият основните пътни артерии около Благоевград.

Гешев посети сградата на Районната и Окръжната прокуратура в Благоевград, за да се запознае с условията, при които работят, като лично поздрави прокурорите и съдебните служители.