Измерват замърсяването на въздуха в Големо село, но ТЕЦ „Бобов дол“ не работи

Изпълнителният директор Емил Христов е с 30 000 лв. гаранция, обвинен е за управление на опасни отпадъци не по установения ред

 

 

Мобилна станция за измерване на замърсяването на въздуха е поставена в Големо село, на чиято територия се намира ТЕЦ “Бобов дол”. Тя замерва нивата на фини прахови частици и вредни емисии от работата на централата през следващите 15 дни, след което ще бъде демонтирана.

Кметът на Големо село Васил Васев уточни, че селото е включено в годишния мониторинг за измерване на Министерството на околната среда и водите. Измерванията, които ще бъдат направени в селото, ще бъдат три.

Васил Васев изтъкна обаче и съвпадението, че след поставянето на мобилната станция работата на ТЕЦ „Бобов дол“ е спряла.

Припомняме, че прокуратурата пусна под гаранция от 30 хиляди лева изпълнителния директор на ТЕЦ “Бобов дол” инж. Емил Христов. Той е обвинен за съхранение и разполагане на отпадъци в нарушение на правилата.

Преди това под ръководството на Районна прокуратура – Дупница е бил извършен оглед на местопроизшествие – на инсталациите на предприятието и складовите му площадки, във връзка с постъпил сигнал за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. След това действие по разследване е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление. В хода на разследването са били разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерството на околната среда и водите. Разследването продължава.