Китаец почина в Банско, по първоначални данни не става дума за коронавирус

Зен Юнг Занг се е почувствал зле и припаднал в местен хотел, най-вероятно фаналният край е настъпил заради сърдечни проблеми

 

55-годишен китаец с британски паспорт е издъхнал в Банско. Чуждестранният гражданин се е почувствал зле и е починал в хотел в курорта. Към 20,10 часа вечерта Зен Юнг Занг се е почувствал зле. Прилошало му е, след което е припаднал. Пристигналият на място медицински екип го е открил мъртъв. По предварителни данни починалият е имал сърдечни проблеми, които най-вероятно са станали причина за смъртта му. За смъртта на чуждестранния гражданин са уведомени Националният медицински координационен център и директорът на РЗИ-Благоевград. В понеделник ще бъдат готови резултатите от изследването на починалия турист. В Националния център по заразни и паразитни болести в София е изпратена белодробна тъкан, на която ще бъде направено изследване за липса или наличие на коронавирус. Това каза за БТА главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му по първоначални данни мъжът не е бил заразен с новия коронавирус. Мъжът е пристигнал от Великобритания и по отметките в неговия паспорт не е посещавал Китай от 2018 г., каза още д-р Кунчев. В курорта не са имали гости от Китай от началото на сезона. Починалият мъж пристигнал преди няколко дни от Лондон, където живее от дълги години, заявиха за „Хоризонт“ от Съюза на туристическия бизнес в курорта. И допълниха, че от началото на зимния сезон не са имали гости от Китай.

Тялото е транспортирано за аутопсия в моргата на МБАЛ-Благоевград. Много е малка вероятността британецът от китайски произход да е починал от коронавирус. Това заяви за БГНЕС съдебният лекар д-р Яни Златин, който е извършил аутопсията на починалия в Банско турист. „Правят се допълнителни изследвания. Не можем да кажем неща, които не са категорични, вероятността за коронавирус е много малка, но колкото и да е малка, трябва да се изчисти“, каза д-р Златин. Персоналът и гостите на хотела са под наблюдение. Паника в курорта няма, но се взимат всички необходими превантивни мерки и при най-леките признаци на неразположение на гостите и персонала на туристическите обекти.