Йоана Сашова от Кюстендил покори сцената и журито в “Гласът на България”

Йоана покори сцената на "Гласът на България".
  • 17-годишният талант предизвика истински фурор с песента на Преслава “Не идвай” в собствен аранжимент и китара

 

Едно талантливо момиче от Кюстендил покори с гласа си сцената на “Гласът на България”. Тя е на 17 години и се казва Йоана Сашова. Зад кулоарите зрителите пред телевизорите разбраха, че тя е от ромски произход и че е доста притеснена от това. Излезе и притеснена на сцената, но само след миг изправи на крака цялата публика, а журито онемя от ангелския глас и четиримата се обърнаха, за да видят изпълнителя на песента Feeling good на Майкъл Бубле. Последва и второ изпълнение на Йоана по желание на Графа, Камелия, Михаела и Иван Лечев и тогава фурорът на кюстендилския славей бе пълен. Йоана взе китара и изпя “Не идвай” на Преслава по различен начин, със собствен аранжимент.

Суперлативите от страна на журито нямаха край и всеки искаше Йоана в отбора си. В крайна сметка кюстендилското момиче предпочете отбора на Графа.

И ако за мнозина, включително и журито, Йоана Сашова е непозната, то за кюстендилци това не е така. Тя има второ място от Детски Пирин фолк 2018 г., където изпя народната песен „И аз съм мома“. Въпреки че тогава бе болна, изпя песента перфектно и плени жури и публика.

Кюстендилският славей учи народно пеене при Адела Харалампиева.

Йоана Сашова е родена на 29.08.2002 г. в Кюстендил в семейството на музиканта Иван Сашов, който е флейтист, кларинетист от известната група „Три звезди“. Двамата имат уникална дуетна песен – “Виновен, защото те възлюбих”, която се радва на хиляди гледания.

Обучението си Йоана осъществява в класа по народно пеене на Адела Харалампиева в НЧ „Братство 1869”. Тя е солист във фолклорна формация “Фолк арт”. Носител е на множество първи награди от национални конкурси. А през 2016 и 2017 г. е стипендиант на фондация „К. Стефанов“. Ученичка е в ОУ “Даскал Димитри” в Кюстендил в паралелка с музикално пеене, специалност народно пеене.

Видеата с двете изпълнения на Йоана вече втори ден предизвикват истински фурор в социалните мрежи. Познати и непознати я поздравяват и й пожелават победа във формата, каквато кюстендилският славей напълно заслужава.