Починалият китаец в Банско не е бил заразен с коронавирус

Кирил Ананиев

Китайският гражданин, който почина в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви на извънреден брифинг рано тази сутрин здравният министър Кирил Ананиев. Той изрази съболезнования на близките на 55-годишния Зен Юнг Занг и поясни, че от няколко години мъжът живее във Великобритания и за последно е бил в Китай през 2018 г., много преди да се появи новият коронавирус.

Занг е имал сърдечни проблеми – прекарал е инфаркт в миналото. Въпреки това обаче е прекарал повече от 2-3 часа в спортния център на хотела в курорта ни, където дошъл на почивка.

Китаецът почина в събота вечерта в хотел в Банско. Прилошало му, паднал и почти веднага издъхнал. Пристигналият на място медицински екип само е установил смъртта.

Повечето време е бил в сауната – каза министърът и допълни: “Знаете, че за хора със сърдечни заболявания такива големи натоварвания са много опасни”.

Аутопсията в благоевградската болница дава определено симптоми за нов инфаркт, каза министърът. “Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите и при най-малката температура над 37 градуса биват настанявани в определените лечебни заведения”, категоричен бе Кирил Ананиев.