VW ще предложи спортна кола на ток

Volkswagen работи над проект по създаването на високопроизводителен спортен електромобил, който ще използва технологии от състезателния прототип ID.R. Очаква се купето, да бъде изградено на платформата MEB, но да получи принципно нова акумулаторна батерия. Моделът ще се предлага и като роудстър.Засега от компанията не разкриват технически детайли около проекта, но е известно, че архитектурата MEB позволява всякакво задвижване – предно, задно или 4х4, както и използването на няколко електрически мотора. Това ще “развърже” ръцете на инженерите на Volkswagen.

Според информациите до момента, спортният модел ще получи батерии с различен състав от този, който се използва масово в момента. А тъй като в електромобила ще се използват се използват технологии от прототипа ID.R, който счупи голям брой рекорди, той ще бъде позициониран като конкурент на новия Tesla Roadster.

Повечето разработки на Volkswagen ще бъдат използвани при създаване на приемник на Audi TT, както и при на напълно електрически спортен модел на Porsche, който ще трябва да смени семейството 718. Засега инженерите на немската марка се занимават с адаптиране на новите технологии, така че серийният спортен автомобил на Volkswagen ще се появи не по-рано от 2025 г./topgear.bg