Инициативата “Дни на зимна Рила” събира любители на екстремните зимни предизвикателства

  •  Момчетата от дупнишкия отряд на Планинската спасителна служба ще запознаят всички желаещи с опасностите в зимната планина

Хижа “Скакавица” в Рила планина ще събере любители на леденото катерене и ски туринга в последния уикенд на февруари и първи за месец март. Инициативата “Дни на зимна Рила” се организира от спортен клуб “Монтис”, туристическо дружество “Рилски езера” и дупнишкия отряд на Планинската спасителна служба, съобщиха от туристическото дружество.
За участие в двудневната програма са необходими задължителна планинска застраховка, инвентар за ледено катерене и партньор/и, подходящо облекло и обувки, храна и напитки.
Ски туринга е предназначен за начинаещи, с лесно ниво на трудност. Маршрутът му започва на х. „Скакавица”, през х. „Рилски езера” и завършва на х. „Скакавица”. Продължителността му е 3-4 часа според физическите възможности на участниците.
За участието в него също са необходими задължителна планинска застраховка, ски туринг сет, каска, подходящо облекло. За нощувки всеки си прави резервация индивидуално, уточниха организаторите. Те посочиха, че събитието има за цел популяризирането на ски туринга и е безплатно.
В неделя – 1 март, момчетата от дупнишкия отряд на Планинската спасителна служба ще запознаят всички желаещи с опасностите в зимната планина и с това как да се пребивава в нея максимално безопасно.