Десетки под карантина у нас заради коронавируса

Държавата предприе спешни превантивни мерки срещу разпространението на заразата

Държавата – на крак заради коронавируса. Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата или заради това, че идват от заразени райони. След Пловдив изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас и Хасково. Сред тях са и много ученици.

Трима са настанени в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, след като са били в Италия, съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ-Пловдив, цитирана от БТА.

Става въпрос за една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. Пробите им са изпратени в София. Тези на жената са готови и сочат, че не е болна.

Цял клас от 20 ученици и учителите им са поставени за всеки случай под домашна карантина. Вече е измислен начин децата да учат дистанционно.

Двама души са изолирани в инфекциозното отделение на бургаската болница, след като са се прибрали от Италия. 40-годишен мъж от община Несебър се е почувствал зле със познатите симптоми на грип – болки в гърлото и ставите, висока температура. Мъжът преди дни се е завърнал от Северна Италия. Същите симптоми след завръщането си от Милано е споделила и 20-годишна студентка. От лечебното заведение не коментираха случаите, преди да излязат резултатите. Очакват се те да бъдат готови най-рано утре. Дотогава достъпът на хора до тях остава забранен.

В Хасково на трима души, завърнали се преди дни от Милано, е препоръчана 14-дневна домашна карантина, съобщиха от РЗИ-Хасково. Тримата – мъж, жена и дете, които не са семейство, нямат симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от инспекцията.

В Сливен има няколко изолирани граждани, които са се върнали от Китай. Хората нямат симптоми на коронавирус, но е задействана рутинната процедура за 14-дневна карантина. Състоянието им се следи всеки ден и според властите повод за притеснение няма.

40-годишна жена е приета със съмнения за коронавирус в Инфекциозното отделение на болница „Канев“ в Русе, предаде БНР.

Тя е пребивавала в Италия, а след завръщането си е проявила симптоми на заболяване. Лекарите в УМБАЛ „Канев“ са оборудвани със съответните защитни костюми, а пациентите ще бъдат изолирани в инфекциозното отделение.

Изпратени са лабораторни проби към Националната референтна лаборатория за потвърждение./НОВА