Несправедливо съдийство отне златния медал на Валентин Илиев от спортен клуб по борба „Митекс”

Треньорът Илиян Златков бе изгонен, след като поиска обяснение

 

Петрички талант стана любимец на публиката по време на републиканското първенство по борба за деца свободен стил в Сливен, но медалът му бе отнет. В състезанието взеха участие състезатели от СКБ „Митекс” от петричкото село Самуилово. В категория 47 кг възпитаникът на треньора Илиян Златков Валентин Илиев обра овациите на присъстващите, след като в пет поредни срещи залепваше плещите на съперниците си на тепиха. С чудесното си представяне възпитаникът на Илиян Златков се класира на финал. Още в първата минута на срещата срещу състезател от СК по борба „Ангел Гочев”- гр. Созопол Валентин Илиев в продължение на 10 секунди залепи плещите на съперника си, но нямаше кой да му присъди победа с туш. Направи се всичко възможно този двубой да завърши наравно 10:10, коментираха от треньорския щаб от Самуилово, допълвайки: „След съгласуване между съдийския апарат изведнъж се стигна до присъждане на победа съвсем несправедливо в полза на състезателя от Созопол”.

Това наелектризира залата докрай, последвали са бурни освирквания от страна на зрителите. Треньорът Илиян Златков поиска обяснение от съдиите, но вместо това бе изгонен. Веднага след това бе изготвена жалба до Съдийската комисия на Българската федерация по борба, придружена с видеозапис на срещата. „От три години съм треньор в СК „Митекс”, чийто президент е Борис Илиев. Чудя се как да мобилизирам младите състезатели по време на тренировки и най-вече при участие в турнири от различен характер, като винаги съм казвал да дават всичко от себе си, за да носят авторитет на клуба и община Петрич. Редно ли беше съдиите да постъпват така с това кадърно момче Валентин Илиев, който заради победите си стана любимец на зрителите в залата в Сливен. Това, че сме от село, не означава, че имат право да се подиграват с нашия труд. Та нали от село Самуилово израснаха двукратният световен, четирикратен европейски и вицеолимпийски шампион от Сидни 2000 Серафим Бързаков, също и Кирил Терзиев – бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин. Очаквам адекватно решение от страна на Съдийската комисия на Българската федерация по борба и Валентин Илиев да си получи полагащия му се златен медал, който напълно заслужава като най-добър в своята категория до 47 кг”.

Трябва да се спомене, че спорът между състезателя на СКБ „Митекс” Валентин Илиев и този от СКБ „Ангел Гочев” от Созопол се реши по нечестен начин, защото главният съдия Миро Ангелов Гочев е син на бившия световен шампион по борба Ангел Гочев от Созопол – патрон на клуба.