Туристи от Кюстендил покориха Трънския Матерхорн на 1118 м

Наречен е така заради пирамидалната му форма. Интересен е с 360-градусовата гледка, която предлага, каза Силвия Михова

 

По покана на приятелите си от трънското дружество туристите от ТД „Осогово“-Кюстендил се запътиха по острите върхове на Гребен планина.

“Изненадата ни беше голяма. Освен нас имаше още около 500 ентусиасти, чакайки на мегдана в село трънска Банкя. Село Банкя гъмжи от минерални извори. В западния край на селото минахме само да погледнем разделената според Ньойския мирен договор на две къща. Едната половина е била в България, а другата половина – в Сърбия. Къщата вече е реставрирана. Мястото е обозначено с гранитна пирамида, която е за граничен знак”, сподели Силвия Михова – секретар ТД „Осогово“ в Кюстендил.

След приветствията на домакините групата пое към водопад Връбча, където беше първата ни фотосесия. Маршрутът е зареждащ, много добре маркиран от туристите от трънското дружество, панорамен и през цялото време от двете страни има невероятни гледки. Преходът не е лек, денивелацията е около шестстотин метра. Накъдето и да се обърнеш, има възможност да се насладиш на ширналите се обширни пасища и планини.

“Врабченският водопад – това е място, което си струва да се посети. Вълшебно място, към което винаги нещо ще ни тегли. Трудно се разделихме с него. Обръщаш се назад и пак ахваш”, категорични са туристите и след кратка почива, лека закуска и фотопауза при една къща за гости се отправят към панорамната скала Станкьов камък (1050 м).

“Картините, които се разкриваха пред нас, приближавайки се към него, подбуждаха в нас желанието за снимки… снимки и пак снимки. Въпреки мрачното време тук може да се събере богата палитра от цветове, усещания и емоции. Но изненадите ни не свършваха до тук. Очакваше ни връх Драговски камък (1118 м), или както е по-известен – Трънския Матерхорн, наречен така заради пирамидалната му форма. Не, той не впечатлява с надморска височина. Интересен е с 360-градусовата гледка, която предлага. Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи.

Оставихме планината, заредени с енергия и емоции, и се отправихме към паркинга, където ни чакаше автобусът. Ако имате път натам, непременно го посетете. Освен страхотна почивка, там може да се насладите и на много красиви места, които да посетите. Като за един ден разходка хич не е зле.

Благодарим сърдечно на туристите от трънското дружество за добрата организация, прекрасна маркировка и многото щастливи мигове, които ни подариха”, каза още Силвия Михова.

За Туристическо дружество „Осогово“ предстои разходка по живописния Земенски пролом, с отбивка и на крепостта „Зъмлънград”. Тя е оградена от три страни от меандър на река Струма. Преходът е около 4 ч. до град Земен. Тръгване 9,30 ч. от жп гара Кюстендил с билет до с. Полска Скакавица.