Отмениха всички публични събития в Дупница, фирмите спряха курсовете си от Италия 

Кризисният щаб към община Дупница взе превантивни мерки срещу заплахата от коронавирус.
  • Осигурените българи ще могат да ползват болничен лист за домашна карантина, ако са пътували в области със зараза от коронавирус

Кметът инж. Методи Чимев събра Кризисния щаб към община Дупница във връзка с вземането на превантивни мерки за коронавируса. На срещата присъстваха представители на различните институции и на двете болници в града, епидемиоложката д-р Райна Сапаревска от РЗИ, представител на автотърговците в Дупница, както и двете транспортни фирми, които организират транспорт от и до Италия.
В кабинета на градоначалника бяха обсъдени взаимодействията между отделните институции и каква е готовността на инфекциозните отделения в болниците на града. След края на срещата беше обявено, че се отменят всички публични събития с цел превенция.
„Превантивно се отменят всички групови мероприятия на територията на общината в следващите дни, докато не се успокои ситуацията. Получихме информация от двете фирми, че с организиран автобусен транспорт от Италия са пристигнали 4-ма човека в Дупница, а не 100-120 човека, както упорито се заговори. Фирмите отмениха своите курсове от Италия за следващите дни. В случаите, в които ще организират автобусни превози от Италия, ще пристигат на автогарата в града, където ще бъдат посрещани всички пътници. Независимо че на границите вече се осъществява специален пропускателен режим, в Дупница повторно ще бъде правен такъв, като служители от РЗИ и медицински лица ще ги информират допълнително, както и ако се налага – прегледи на място при симптоми. Фирмите ще предоставят и списък на пристигащите лица в Дупница. Предстои да бъде направена и среща с директорите на учебните заведения и медицинските сестри. Всички институции поддържаме контакти. Разговарях и с ген. Мутафчийски тази сутрин, коментирахме ситуацията, както и мерките, които се вземат превантивно, както и намеренията ни за Дупница. Разбрахме какво е положението в двете инфекциозни болници в града, продължаваме да държим контакт с тях. Нека не се създава излишна паника и напрежение”, коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.
Епидемиоложката от РЗИ д-р Райна Сапаревска призова да няма паника сред гражданите.


„Няма нужда от създаване на излишна паника. Няма данни за заболели хора в България. Вече се знае, че се взимат всички необходими мерки на граничните пунктове и транспортът до Италия е ограничен. Фирмите, които извозват пътници от Дупница до тази страна и обратно, дадоха отчет. От него стана ясно, че само трима дупничани са дошли от Италия през последната седмица, а четвъртият е от Благоевград. Всичко опира до самосъзнанието на хората. Няма хора, върнали се от местата, където е наложена карантина. Да, има хора, дошли от Северна Италия, но не можем да знаем, че те са имали контакт с преносители на вируса. Молим хората, които се връщат от Италия, да ограничат контактите. Така те ще пазят както своите семейства, така и останалите хора. Коронавирусът е заболяване, където смъртността е 1-1,5%. Не говорим за заболяване, където всички умират на 100%. В цялата ситуация се знае, че умират хора с хронични заболявания, възрастни и такива със спад в имунитета. Надяваме се, че прибиращите се тук ще направят всичко възможно, за да съхранят своите деца, майка, татко и близките си. Съветваме тези хора да носят предпазни маски у дома. Всеки може да си направи такава и собственоръчно от 8 дипли марля и да я хваща с два ластика. За съжаление няма точни белези, по които да знаем, че този човек ще се разболее. Той дори и да е носител и да се изследва, няма как да се докаже, че го носи. Резултатът ще бъде фалшиво отрицателен. Затова при първите симптоми, наподобяващи грип – кихане, кашляне, висока температура, болки по мускулите, да се обадят на Спешна помощ. След това специалистите ще преценят дали този човек да бъде изолиран. Те си имат начин за обезпаразитяване на линейката впоследствие, ако се наложи транспортиране на пациент. Общинската болница в Дупница има инфекциозно отделение и има готовност за прием за пациенти. Същото важи и за частната болница в града, там също имат такова отделение и имат готовност да разкрият и допълнителни легла при една ситуация на повишаване на заболеваемостта”, обясни пред „Вяра” д-р Сапаревска.
В същото време стана ясно, че осигурените българи могат да ползват болничен лист за домашна карантина, ако са пътували в области със зараза от коронавирус Covid-19. Това бе съобщено в парламента.
Припомняме, че във вторник здравният министър Кирил Ананиев обяви, че има две възможности за отсъствие от работа за 14 дни – платен или неплатен отпуск.
Във вчерашния ден председателят на Здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че има законови възможности социално осигурените лица да ползват болничен лист при карантината. Според нея личните лекари могат да издадат такъв, като кодът в международна класация на болестите е от Z 20 до Z 29. За целта обаче кризисният щаб трябва да реши как съответният личен лекар да получава данни от Гранична полиция, че лицето е пътувало в област, където има зараза.
ЦДГ „Калина” пък беше първото учебно заведение в Дупница, което отправи апел към родителите във връзка със заплахата от опасния вирус.
„Молим родителите, които са имали контакт с пътниците от двата автобуса, пристигнали от Милано в Дупница ВЧЕРА, да не довеждат УТРЕ децата си в детската градина”, написаха на фейсбук страницата си от детската градина във вторник вечерта.
Свързахме се с директора Райна Хаджийска с въпрос дали тази мярка е била само за сряда, или ще остане и за следващите дни.
„Говорили сме с родителите по тази тема, но няма да информираме медиите, за да няма паника”, беше единственият коментар на Райна Хаджийска.