Първи случаи на заразени с коронавирус в Румъния, Дания и Естония

45 държави по света са засегнати

 

Първи случаи на коронавирус са потвърдени в Румъния, Дания и Естония, съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на властите в трите страни. С 25% се е увеличил броят на заразените с коронавирус в Италия за едно денонощие и те са вече почти 450.

В Румъния е заразен пациент в южния окръг Горж, който е бил в контакт със 71-годишен италианец, посетил страната по-рано този месец. Десетки румънци в окръга са изследвани за коронавируса, тъй като са били в контакт с италианеца.

Заболелият датчанин, който се е върнал от почивка в Италия, е поставен в изолация в родния си град.

В Естония заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в страната.

В повечето съседни на България държави вече има случаи на болестта – Гърция, Северна Македония и Румъния. В световен мащаб Италия, Южна Корея и Иран са трите държави, където има огнища на новия коронавирус. За първи път се появи и случай на пациент, който за втори път се заразява с коронавирус.

В Италия, където броят на заразените достигна 447, а починалите от петък досега са 12, правителството отправи призив за международна подкрепа.

Северна Италия остава парализирана от страха от коронавируса. Училища, кафенета, киносалони са затворени, отменени са всички публични прояви.

Германия и Франция също съобщават за по два нови случая с хора, които нямат връзка с Китай.

Южна Корея и Съединените щати отмениха съвместно военно учение заради вируса. 505 са новите случаи на болестта в Южна Корея, общият брой на заразените пациенти е 1766 – най-големият брой извън Китай. Почти 600 от тях са членове на тайна християнска секта, която е в основата на разпространението на вируса в страната.

В САЩ бе регистриран първият случай на коронавирус при човек, който нито е имал контакт със заразени, нито е пътувал наскоро.

В Иран смъртните случаи от коронавируса станаха 26, а заразените – 245. В сряда властите съобщиха, че починалите са 19, а заразените – 139.

В японския град Осака жена стана първият пациент в света, който се е възстановил от болестта и се е инфектирал отново. В страната започна да се говори за възможността да бъде отменена Олимпиадата през юли.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп обмисля ограничения за пътуване до Италия и Южна Корея.

Саудитска Арабия забрани на всички чужденци да посещават свещените Мека и Медина.

Китай съобщи днес за 29 нови смъртни случая – най-ниският брой от 28 януари, предния ден бяха 52. Новите заразени са 433-ма, повече от 406-те в сряда. Починалите в страната са общо 2744, заразените 78 497.

45 държави по света са засегнати, инфекциите са над 82 хиляди, а смъртните случаи – 2800.