Превозвачи на протест срещу тол системата

Превозвачи от малки и средни транспортни фирми протестираха днес в редица градове на България, за да изразят недоволство от параметрите и неуредиците около въвеждането на тол системата, която влиза в сила от 1 март.

В протестите министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова видя политическа намеса.

Протестиращите в София смятат, че сегашните параметри на тол системата ще доведат до фалит на бизнеса им.

Първоначално организаторите на протеста бяха заявили, че ще разположат по 100 камиона на четири от входовете на столицата, но в крайна сметка около 20 тежкотоварни машини заеха най-дясната лента на бул. „Цариградско шосе“, без да създават проблеми на трафика.

Недоволните превозвачи приветстваха решението от вчерашната среща на бранша с премиера, при което беше взето решението да отпадне таксата, с която националните доставчици на тол услуги щяха да облагат транспортния бранш. Така фирмите доставчици ще взимат единствено комисионна от 7%, която дава АПИ, а сумата ще се приспада от цената на винетките и тол таксите. Това решение обаче е частично, каза Дариан Десподов от Сдружението на малките и средни превозвачи.

Според Десподов проблемът е в липсата на комуникация между малките фирми и Пътната агенция, към която те са отправили исканията си и предложенията си, но не са били чути.

“Ние сме гръбнакът и искаме да бъдем чути. Създалата се ситуация с тол системата в момента не ни устройва. Има решение на въпроса отчасти, но все пак искаме предоговаряне на цените”.

Според Стефан Стефанов, собственик на малка транспортна фирма, въвеждането на тол системата обрича бизнеса му на фалит.

“Досега при винетната система аз плащах 134 лева на месец на камион и извършвах транспортните услуги в България. При новата система за 10 000 километра ще платя между 960 и 1000 лева на месец за същия този камион. При тази цена аз съм неконкурентен и няма да издържа дълго на пазара. Ще фалирам”.

Отлагане на тол системата поне с три месеца, в които да се отстранят всички неясноти и детайли по въвеждането й, поискаха на протест в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе превозвачи от Североизточна България.

Протестиращите са недоволни от неуредиците по въвеждането на тол системата. Този път те нямаха разрешение за блокиране на движението и пеша изминаха разстоянието от границата до Индустриалната зона. След това обаче организираха автомобилно шествие, което затрудни движението в района.

На протест излязоха и превозвачи от Ямбол и региона. Те недоволстват от неяснотите около въвеждането на тол системата, както и неуредиците в бранша.

Превозвачи и собственици на малки транспортни фирми се събраха на паркинг на входа на Ямбол. Тяхното недоволство е срещу хаоса около въвеждането на тол системата.

“Три различни версии и ние какво трябва да правим точно и как трябва да работим, откъде трябва да разберем“, коментираха те.

Превозвачите не са съгласни да плащат, при условие че пътищата са в лошо състояние.

“За какво да плащам? За кой път? За какво? От Стара Загора до Пловдив на магистрала “Тракия“, където ще се изтрепем, по старата Витиня три години правят тунела, срамота е, хората направиха магистрали по сто километра, нашите три години един тунел не могат да направят. И къде отиват тези пари“.

Решението.

“Трябва да го решат горе в министерството, не да се крият”, коментират протестиращите.

Протестиращите превозвачи не предвиждат да преминават през града и да затрудняват движението. Колоната от десетина камиона ще премине по околовръстния път.

Собственици на малки фирми за превоз от Добрич също протестираха срещу въвеждането на тол системата в България. Около 20 камиона се събраха на изхода на града, за да изразят недоволството си от системата за събиране на такси по пътищата в страната за тежкотоварните автомобили.

Според протестиращите опашките по границите ни, които и в момента са факт, ще се увеличават, а част от фирмите ще фалират.

По думите на протестиращите тол системата в България би докарала до фалит малките и средни фирми, занимаващи се с превоз и разполагащи с по няколко камиона. С въвеждането на тол системата месечните такси за един тежкотоварен автомобил ще се увеличат поне 4 пъти, алармира Ивайло Иванов.

“Отделно няма никакви пътища за тол системата, ама никакви пътища. Цялата ни държава е зле. Нови камиони се трошат – дупки, неравности”.

Според Михаил Димитров би трябвало да се създаде буферна зона около границите ни, за да се намали струпването на тежкотоварни автомобили.

„В момента има големи опашки по границите. Сега допълнително ще се усложни“.

От протеста на малки и средни транспортни фирми вече се разграничи Националното сдружение на превозвачите./БНР