Държавата ще финансира продажбата на вестници

“Български пощи” поема разпространението на печатните издания от 1 март

 

Държавата ще финансира разпространението на печатни издания, като поеме част от разпространението им за нейна сметка. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.
Дейността по разпространението на печатните издания от 1 март се поема от “Български пощи”, съобщи той. По думите му досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си.
Това беше компания, която индиректно е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Така на практика държавна компания ще поеме почти безплатното разпространение на печатните издания на депутата.
В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит, коментира Росен Желязков без да посочи на колко възлиза той.
За около месец този дефицит ще бъде анализиран. Разликата между приходите и разходите ще бъде поета от държавния бюджет по смисъла на Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес, обясни Желязков.

“Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация. Но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност” , каза премиерът Бойко Борисов.
Размерът на отстъпката, която се предоставя от издателите на разпространителя, ще бъде намален. Това ще бъде форма на насърчаване и подпомагане на издателите. “Държавата поема един ангажимент да насърчава печатането на издания, както и разпространението за максимално достигане до читателите” , заяви Росен Желязков.
Освен това се предлага на кметове на общините да определят във взаимодействие с “Български пощи” места, на които да продават изданията.
Затова се предлага да намерят и допълнителни места, които са различни от пощите.

“Все пак трябва да се подчертае, че “Български пощи” ще разпространяват, няма да продават” , отбеляза Росен Желязков.
Местата за продаване ще бъдат определени от интереса на търговците”, уточни той. /mediapool.bg