Асоциацията по ВиК в Благоевград продължава опитите за консолидиране

Отхвърлено е искането на Петрич и Струмяни за прекратяване на членството им в асоциацията

Асоциацията по ВиК в Благоевград продължава опитите за консолидиране, каза пред медии областният управител на Благоевград Бисер Михайлов след нейно заседание. В момента в асоциацията членуват дванадесет от общо четиринадесет общини на територията на областта.
Бисер Михайлов посочи, че вчера е имало заседание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на което е обсъдена възможност да има консолидирана територия, ако една от общините не членува във ВиК асоциацията. По думите му консолидирането ще даде възможност за кандидатстване по оперативните програми през следващия програмен период.
Желание да напуснат Асоциацията по ВиК са заявили общините Петрич и Струмяни, проведено e и гласуване във връзка с това. Предложението за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД – Благоевград, чрез отпадане на общините Петрич и Струмяни и прекратяване на членството им в асоциацията, е отхвърлено, тъй като за подобни решения е необходимо пълно единодушие, каквото не е имало по време на гласуването.
По време на заседанието областният управител на Благоевград е призовал кметовете да погледнат в дългосрочен план за възможността самостоятелно един общински ВиК оператор да се справи с икономическите и финансови предизвикателства. “Тук идва въпросът дали общинско дружество може да се справи с тези предизвикателства и как това би се отразило върху цената на водата, дали не би повишило в пъти социално поносимата цена”, посочи Бисер Михайлов. БТА, снимка:БНР