Кюстендилец със съмнение за коронавирус беше приет в общинската болница в Дупница

  • Мъжът се е прибрал от Испания, като на връщане е пренощувал близо до Милано

Мъж от ромския квартал в Кюстендил беше настанен в дупнишката общинска болница със съмнение за коронавирус. Той сам се е обадил на телефон 112 и е съобщил, че има симптоми на грип. Пояснил е, че скоро се е прибрал от Испания, като на връщане е пренощувал в район, близо до Милано. Малко по-късно до дома му е била изпратена специализирана линейка, която е взела кюстендилеца от дома му и го транспортирала до Дупница, защото в родния му град няма инфекциозно отделение.
„Пациентът е контактен. Пристигнал е от Испания преди няколко дни и беше настанен при нас. Направени са му изследвания за коронавирус, които са изпратени в Националната референтна лаборатория в София днес (б.а. – вчера) по обед. Очакваме резултатите. Обикновено те стават за 24 часа, но не мога да се ангажирам със срок, защото колегите там са доста натоварени в момента”, каза пред „Вяра” д-р Крум Бонев от общинската болница в Дупница.
Стана ясно, че засега пациентът остава в дупнишкото здравно заведение, тъй като капацитетът на ВМА се изчерпва.
Това е вторият случай на съмнение за заразен с вируса COVID-19 в Кюстендил. Първият е от края на миналата седмица. Тогава 30-годишен мъж, който се е прибрал от Италия на 20 февруари, се почувствал зле. Кюстендилецът отишъл на преглед при личния си лекар в поликлиниката, а по-късно е бил настанен във ВМА. Неговата проба за коронавирус е отрицателна.
Кризисният щаб към Областния медицински съвет в Кюстендил взе решение на входовете на всички лечебни заведения, спешни центрове и доболнична помощ в областта да бъде поставена информация с упътване към кого да се обърнат хората, завърнали се от Италия и Китай и с наличие на грипоподобни симптоми. Гражданите, завърнали се от посочените страни и с грипоподобни симптоми, не трябва да влизат в сградите на лечебните заведения, а да се обаждат на телефоните на личните си лекари, на телефоните на неотложните кабинети или на тел. 112.
От Областния кризисен щаб апелират към гражданите, идващи от тези държави, да бъдат отговорни и да спазват доброволно 14-дневния карантинен период, а при наличието на грипоподобни симптоми да звънят на посочените телефони.
РЗИ – Кюстендил получава всеки ден информация за всички граждани от област Кюстендил, пристигащи от Северна Италия и Китай. Актуална информация се изпраща на РЗИ – Кюстендил от ГКПП „Калотина“ и „Кулата“.
„Ако има нещо, по което коронавирусът да се различава от обикновения грип, е, че удря високите възрастови групи. При най-песимистичния вариант ще имаме няколко десетки хиляди заболели, но смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, около 2% при хората в средната възраст (40-50 години). Процентът ще е нулев при децата до 10-годишна възраст. Смъртността при COVID-19 е далеч по-оптимистична от другите два коронавируса, с които се срещахме – с ТОРС преди 18 години, и SARS преди 10 години“, разясни пред БНР главният държавен здравен инспектор и заместник-председател на Кризисния щаб д-р Ангел Кунчев.
Той допълни, че няма причина за психоза у населението:
„Изследваме голям брой лица, особено идващи от Италия. Скоро всеки, който желае, ще може да се изследва, защото много лечебни заведения и лаборатории вече заявиха готовност да провеждат такива изследвания… Ние изследваме тези, които имат повишен риск – проявена клинична картина, съчетана с посещение на заразени райони и контакт със заразени хора”.
Д-р Кунчев потвърди, че на сухопътните граници ще бъдат поставени термокамери. Към момента там екипи на районните здравни инспекции дават 24-часови дежурства, като измерват температурата на пътниците с безконтактни термометри.