Елза Величкова: Средствата от европейския Фонд за справедлив преход трябва да отидат в общините

Елза Величкова

Бобов дол се нуждае от тази помощ, за да има някакво развитие, но в момента е забравен, заяви кметът на миньорската община

 

Средствата от европейските фондове, които вероятно ще бъдат  отпускани за преминаване към екологично чиста енергия, да се предоставят директно на общините със закрит въгледобив, а не на правителствата, са поискали участниците в провелата се неотдавна среща в Брюксел. Това съобщи за в. „Вяра” кметът на община Бобов дол Елза Величкова, която е била в делегацията, заедно със свои колеги от Полша, Германия, Гърция и Чехия.

„Преди дни бях на посещение в Брюксел. То е във връзка с проект за региони със закрит въгледобив, който стартира преди 2 г. В рамките на проекта посетихме Германия, Чехия. Там видяхме, че след затваряне на рудниците държавите предприемат реални мерки – преквалифицират хората и отварят нови производства. Хората започват работа, а не остават на улицата, както се случи община Бобов дол и България след затварянето на рудниците „Бабино” и „Бобов дол”. Заедно с колегите, с които  работим по този проект, през м. септември миналата година в Германия подписахме едно споразумение за отпускане на парични средства за регионите след въгледобива. Сега в Брюксел се срещнахме със зам.-председателя на Европейската комисия г-н Тимерманс, като беше коментирана и темата с фондовете. Поставихме въпроса, че ако се разпределят такива фондове, средствата да бъдат дадени на общините като Бобов дол, а не на държавата, защото общините имат нужда. Бобов дол, който в момента е забравен от всички, има нужда от такова финансиране за развитие на региона. Благодарение на участието в този проект и моето настояване Бобов дол е включен в тези фондове, така че да се надяваме, че ще бъдат отпуснати средства и ще има някакво развитие за община Бобов дол. Надявам се регионът ни да бъде подпомогнат реално, а не нещата да останат на ниво проект. За това се боря от 2 г.”, каза Елза Величкова.

Градоначалникът на Бобов дол отбеляза, че засега няма яснота на какви средства евентуално ще може да разчита миньорската община, нито кога ще бъдат отпуснати.

Припомняме, че миналата година управници на въгледобивни райони в европейски държави, сред които и България, декларираха своята подкрепа за преминаване към екологично чиста енергия. В тази връзка те бяха подписали декларация, с която се ангажират да поведат своите общини към справедлив за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна икономика. Именно в тази връзка бе проведената в Брюксел среща на Въглищната платформа „Регионите в преход“ на Европейската комисия, която има за цел да подпомогне въгледобивните региони да преодолеят зависимостта си от изкопаеми горива чрез разработване на устойчиви икономически дейности.

Припомняме още, че да работи за превръщането на Европа в неутрална за климата до 2050 година се ангажира новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За да насърчи регионите да намалят замърсяването с въглероден диоксид, тя цели да създаде Фонд за справедлив преход. Фондът трябва да осигури нужната финансова подкрепа на засегнатите общини и да следи за изразходването им по начин, който да е от полза за местните хора в постигането на целите им за нулеви емисии.