Дупнишката шевица плени софиянки, искат преиздаване на албума

Виктория Крумова
  • Директорът на музея Анелия Геренска: Шевицата печели все повече почитатели, подготвяме нови ателиета

 

Забравената допреди 1 година дупнишка шевица плени и софиянки, след като миналата година бе възстановена с помощта на проект на Историческия музей (ИМ) в Дупница.

Анелия Геренска

Музеят ще иска финансово съдействие от община Дупница за преиздаване на албума „Дупнишка шевица – образци и схеми”, съобщи директорът на културната институция Анелия Геренска. Уредниците обмислят още да възобновят ателиетата за изработка на шевицата. За целта преговарят с майсторката на везбата – Ани Йовева от Самоков, която миналата година успя да разгадае бодовете и да възстанови шевицата, да води обучението. Идеята е ателиетата да се провеждат веднъж месечно. Една от целите е в тях да се включат момичета от местните фолклорни танцови състави, голяма част от които са истински ценители на дупнишката шевица, а обучението ще им даде възможност да се научат сами да изработват своите носии или части от тях.

Силвия Величкова (вдясно) и Ели Гуцева
Марта Стоянова (вляво) и Силвия Величкова с изработените от тях ризи с дупнишка шевица

Както сме писали, книжката „Дупнишка шевица – образци и схеми” бе издадена миналата година в рамките на проекта на Историческия музей „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица”, който бе финансиран от Национален фонд „Култура”. Целта бе възстановяването на автентичната дупнишка шевица. Албумът бе в тираж 150 бройки, в зависимост от финансовите възможности на проекта, и е изключително търсен. Самата шевица също става все по-популярна и заинтригува все повече хора. Това е направило впечатление на Анелия Геренска и уредника етнолог при музея Виктория Крумова, които преди дни са взели участие в ателие на Националния исторически музей (НИМ) в София. Уникалната дупнишка шевица вече има приятели и в столицата, където Ани Йовева е предала знанието на нови любители на везмото. Покрай шевицата е популяризирана и Дупница, чиято история разказали в София експертите от музея в града ни.

„Дупнишката шевица печели все повече почитатели. „Уникална“, „завладяваща“, „с невероятен колорит“, „запомняща се“. Това са думи на участниците в четвъртото ателие  „Дупнишки шевици“, по проекта „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, организирано от НИМ по проект, финансиран от НФ „Култура“. Успешният проект на Исторически музей – Дупница „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица“, финансиран също от НФ „Култура“, беше поводът като експерти от ИМ – Дупница да участваме в ателието, по покана на колегата Ели Гуцева от НИМ”, каза Анелия Геренска. И допълни:

Ани Йовева

„Ателието беше вълнуваща среща на съмишленици и любители на красотата в българското традиционно облекло, където имахме възможност да презентираме Дупница с нейната история и развитието на женския костюм от района. Показахме автентични образци на женски носии от началото до 40-те години на 20-и век, които бяха разглеждани с интерес от посетителите. Уредник-етнологът от ИМ – Дупница Виктория Крумова отговори изчерпателно на въпроси, вълнуващи участниците.
Разгадалата дупнишкия бод майсторка на кене и гоблени – Ани Йовева, разказа за особеностите на шевицата и представи техниките за бродиране”.


Изненадата на ателието са били новите ризи на Марта Стоянова и Силвия Величкова с дупнишка шевица. „Двете дами бяха участнички в първото ателие по нашия проект, където под ръководството на Ани Йовева овладяха дупнишкия бод и имаха сили и смелост да започнат изработването на свои ризи. Техните резултати са доказателство за успеха на нашия проект. Благодарим им за упоритостта и голямата любов, с която работят!


Впечатляваща беше представената от Светослав Петров автентична женска носия от началото на 20-и век с възстановени от него по оригинални образци аксесоари от невестинския костюм от Дупнишко”, разказаха от музея.
Със свои изпълнения участие в ателието е взела и солистката на трио „Авлига“ при НЧ „П. К. Яворов – 1978“ Рени Христова, която участва активно и в проекта за шевицата в Дупница.