Изложбата „Дупница през вековете” проследява историческото развитие на града от най-дълбока древност до съвремието

Изложбата е поставена във фоайето на спортната зала.

В експозицията са включени интересни фотоси от различни периоди

Как е изглеждал площадът в Дупница в миналото? Променила ли се е много централната улица в града и колко по-различни са били парк „Рила”, Гимназия „Христо Ботев” и други емблематични места?
Отговорът на всички тези въпроси може да бъде видян нагледно в изложбата „Дупница през вековете”, която показва как е изглеждал градът през годините.
Експозицията е организирана от Историческия музей, чиито служители изложиха интересни снимки във фоайето на местната спортна зала по повод 3 март.

В изложбата са включени различни и много интересни фотоси. Включени са разкопките, направени през 2012 година на големия археологически обект край Дрен. Представена е и Раннохристиянската базилика над село Червен брег. Не са пропуснати и различни документи и снимки от историята на града. Организаторите са поставили и копие на османския регистър, в който за първи път се споменава името на Дупница, което става през третата четвърт на 15-и век. Има информация и за развитието на военното дело, като е застъпена подробно историята на Седма рилска дивизия и нейния щаб.


„Изложбата е била открита в нашия музей преди години. Тя проследява историческото развитие на града ни от най-дълбока древност до съвремието. Тя завърша със съвременния облик на Дупница и последното табло представя именно това. Представени са и църковните борби. Знаете, че само преди няколко дни представихме 150-ата годишнина от обособяването на Българската екзархия, което е върхът на църковните борби. Могат да се видят и снимки на революционерите от Македония, които са пребивавали на територията на нашия град след Освобождението. На тях се виждат Никола Малашевски и четници. Има снимки на опълченците, които са родом от Дупница, и на тези, които заживяват тук след Освобождението. Колегите, които преди време са направили тази изложба, са се опитали да обхванат цялостно историческото развитие на нашия град. Мисля, че са успели”, каза уредникът в Исторически музей-Дупница Емил Севдин.


Той коментира и развитието на града след Освобождението:
„Мога да кажа, че първите десетилетия след Освобождението населението на града е имало един много силен устрем към модернизация и достигане до постиженията, които Западна Европа е постигнала в индустриална и културна гледна точка. Тук се откриват средни училища, както и Учителският институт. Той е един от паметните моменти от развитието на учебното дело в Дупница. Тодор Радев, който е дупничанин, става министър на народното просвещение при съставянето на кабинета на генерал Пенчо Златев. И благодарение на него се стига до обособяването на такъв институт, в който десетки български учители са получили образованието си”.