Mercedes-Benz се отказва от S-Class

Моделната гама на Mercedes-Benz ще претърпи кардинални промени в съвсем скоро време, като те ще засегнат броя на платформите и двигателите, а някои модели ще отидат в историята. Сред тях са две от версиите на флагмана S-Class – купе и кабриолет, като е под въпрос и бъдещето на седана, който превърна този модел в легенда, съобщава Autocar.Според ръководителя на отдела за разработки на компанията – Маркус Шафер, производителят от Щутгарт взима сериозни мерки за съкращаване на разходите, като част спестените пари ще отидат за разработка на електромобили и на други нови технологии. Затова и занапред ще се залага само на две платформи, на които ще бъдат построени всички модели на Mercedes-Benz.

Със сигурност от гамата на бранда отпадат хечбекът B-Class, а също така купето и кабриолетът S-Class. Под сериозна възпросителна са всъдеходът G-Class и лимузината S-Class, тъй като тези два модела използват отделни платформи, на които няма как да бъдат изградени други автомобили на марката.

Проблем се оказват и новите стандарти за вредни емисии Евро-7, които влизат в сила в Европа през 2021 г. Заради тях, най-вероятно, в Mercedes ще се откажат и от използването на V8 и V12 двигатели. А това означава, че модели като Mercedes-AMG GT също ще отидат в историята.

„Нашите инженери усърдно работят върху големите мотори, за да може те да отговарят на новите екологични изисквания в Европа, но засега няма как да потвърдя, че те ще бъдат използвани и след приемането на Евро-7“, коментира Шафер./topgear.bg