Невестино се отказва от два пътя до Северна Македония заради високи такси

Общината в Невестино се отказва да получи два третокласни пътя до пограничните села със Северна Македония поради високите такси за текущо поддържане и сложните законови процедури.

Идеята е да отпадне винетката по това направление и да се подобри текущото им поддържане. В петък беше крайният срок общината да потвърди това си искане. Общината в Невестино искаше да получи около 20 километра от пътя Ваксево-Църварица-Ветрен – границата с Македония, както и пътя до Сгурово и Смоличано заради натовареността на дестинацията от туристи за известния водопад Света Ана и други забележителности там, но се отказа от искането си, пояснява зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов: “Ние искахме да вземем част от пътищата третокласните, защото не пипат нищо там. Пътищата са много зле, обаче не може. Трябва да е пътят само на Областно пътно управление, без да има участие Кюстендил, без да минава през друга граница. Да минава само през Невестино. Да няма смесено участие на други общини”.

И таксите, които общината трябва да плаща, ако стане собственик на тези участъци, са непосилни – по 5000 лева за километър за текущи ремонти и от 1000 до 3000 лева за километър за пътища от първи до трети клас. Заместник-кметът обобщи: “Така са го направили, че да не се пипат пътищата и това е“./БНР