Единственият български производител на нетъкан текстил, подходящ за защитни маски за масова употреба, има готовност да увеличи производството си

Единственият български производител на нетъкан текстил тип “спънбоунд”, подходящ за производство на защитни маски за масова употреба, има готовност да задоволи нуждите на България, съобщи за БТА управителят на дружеството „Екстрапак” Милен Георгиев.
Той уточни, че материалът е подходящ за масова употреба, а не за маските от клас N95, които се препоръчват за медицинския персонал. При оптимизация на производството капацитетът на машините може да достигне до 5 тона произведен текстил на ден.
Специалистите от фабриката подготвят заготовки на предпазни маски, за да улеснят шивашката дейност.
Георгиев подчерта, че интерес към нетъкания текстил, произвеждан във фабриката, има от цяла Европа, като досега най-интензивен е износът за Франция.
Прототипите на маските, разработени от дизайнерите на дружеството на този етап, се използват от работниците, които работят във фабриката. За масовата им употреба е нужно партньорство с шивашки предприятия, за да се покрият нуждите на населението, породени от епидемиологичната обстановка от коронавирус и други грипни заболявания, каза Георгиев.
Фабриката разполага и с технологии за хидрофобно полимерно промазване на текстила, което го прави подходящ за производство на еднократни защитни облекла./БТА