9 млн. лева за заплати на медсестрите в детски градини и училища

Правителството и синдикатите се разбраха как заплатата на 11 хиляди медицински специалисти да достигне договорените 900 лева. За целта ще бъдат осигурени 9 милиона лева и с тях ще се индексират заплатите на медицинските сестри в детските градини и училищата. Това стана ясно след среща на лидерите на синдикатите с министрите на финансите Владислав Горанов и на социалната политика Деница Сачева.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира:

“Това ще стане в следващите няколко дни – с министър Горанов и с министър Ананиев ние ще подготвим заедно конкретните допълващи общината стандарти това да се случи. През този механизъм да стигнат 9 млн. лева, колкото са нужни по нашите разчети, до всички медицински специалисти в цялата страна, работещи в училищно и детско здравеопазване, които не са стигнали 900 лв“.

Продължава протестът в палатковия лагер пред Министерския съвет на синдиката на медицинските специалисти и на Гражданска инициатива “Системата ни убива”.

С правителството е договорено да се увеличи и заплащането на час нощен труд. Социалното министерство предлага заплащането да е 0,15 на сто от минималната работна заплата, или това са малко над 91 стотинки.

Министър Деница Сачева заяви:

“На всички, които получават под тази сума, съответно вече ще имат възможност да получават 0,15 на сто от минималната работна заплата. Много са хората, които са свързани с нощния труд. Това ще направим в близките дни и ще предложим промени в Наредбата за структурата и организацията на определяне на работната заплата”./БНР