Кметът на Благоевград инж. Румен Томов: Имаме дългове около 13 млн. лв., въпреки това даваме 2000 за трето дете на висшисти

Румен Томов
  • Водим преговори с италианци, белгийци и германци за нови инвестиции и работни места

  • Мога да назнача заместник-кмет и от ГЕРБ, стига да спазва управленската ми политика

  • „Грамада” ще има подлез, Благоевград – депо за отпадъци

  • Директорите в пенсионна възраст ще бъдат пенсионирани до края на тази учебна година

 

През есента на 2019 г. в цялата страна се проведоха местни избори. В Благоевград един срещу друг се изправиха кандидатът за кмет, издигнат от ГЕРБ, д-р Атанас Камбитов и независим кандидат, подкрепен от БСП, инж. Румен Томов. След балотаж Томов седна в кметския стол. На първата си пресконференция новоизбраният кмет помоли журналистите „да го разпъват на кръст“, защото това им е била работата. И ние се постарахме да изпълним заръката му, като благодарим на кмета и екипа за това интервю – първото му персонално за медия от региона. Като правим уговорката, че в момента има дело във ВАС, което може да го отстрани от кметския пост и в Благоевград да има предсрочни избори за кмет.

 

Инженер Румен Томов е роден на 8 септември 1961 година в Благоевград. В дипломата му за средно образование пише, че е строителен техник, а в тази за висше – машинен инженер. На 3 ноември 2019 г. бе избран за кмет на община Благоевград с 18 639 гласа.

– Надявам се да успея да Ви „разпъна на кръст“, както поискахте на първата си пресконференция като кмет на община Благоевград. Г-н Томов, вече повече от три месеца сте кмет на Благоевград, можете ли да направите сбита ретроспекция на това какво заварихте и какво променихте за тези три месеца?

– Да, така съм казал и така трябва да се прави! Макар някои медии да създават неприятно впечатление, като пускат материали, които нямат нищо общо с реалността! „Разпъването на кръст“ трябва да означава да имаш факти и аргументи, които да изложиш пред противник или в публичното пространство! А не да си измисляш разни неща!!! Що се отнася до екипа ми – той е съставен от професионалисти, не е партиен!!! Единият заместник-кмет е дългогодишен деятел на СДС, друг гравитира около „Да, България“, а на третия дори не му знам политическите пристрастия!!! За мен са важни хората, които са назначени, да могат да си вършат работата както трябва!!! За тези три месеца успяхме да навлезем в материята „управление на местна власт“, макар да има много подводни камъни!!!

 

– Каква е официалната длъжност на Любен Милев и защо толкова се забави във времето?

– Заместник-кмет с ресори сигурност и спорт. Измина време поради нашето желание да окомплектоваме всичко по реда си – ясна структура, бюджет и т.н. Както знаете, месец и половина нямахме избран председател на ОбС – Благоевград; областният управител ни върна почти всичко, което сме гласували до момента, дори и в момента се жали в съда от нашето решение за структурата на общината! Не е работа на областния управител да се бърка в работата на кмета с какви кадри и структура ще работи даден кметски екип!!! Ще вметна, че така предложената от нас структура е почти идентична с предни такива на община Благоевград! Иначе да, аз съм поел ангажимент към партията, която ме е подкрепила, да одобря тяхна кандидатура за заместник-кмет! А когато човек поеме ангажимент, трябва да го изпълнява!

– А какви доводи изтъква областният управител?

– Че една структура трябва да има заместник-кмет, ръководители на дирекции, ръководители отдели, звена и хора, но това не е задължително! Смятам, че това е формален повод да се създаде напрежение между институциите и да се пречи на кмет и община да работят!!! Някои хора ми намекваха, че няма да бъда оставен да работя на спокойствие и това мисля, че се потвърждава!

– Сам казахте, че Вашите заместници имат различни политически възгледи; не мислите ли, че това е абсурдна „коалиция“ – един заместник от БСП, друг от СДС, трети от „Да, България“; то е все едно на национално ниво да се коалират СДС с БСП и „Да, България“?

– Защо мислите, че в своя професионализъм хората трябва да се делят по политически пристрастия? Това не е ли търсене под вола теле? Утре мога да сложа заместник от ГЕРБ, стига да е професионалист и да спазва политиката, която водя!

 

– Казвате, че хората трябва да са професионалисти и да удържат натиска на партията, от която са; как бихте коментирали това, че назначавате на длъжности под Ваше управление близки до Вас или Вашите колеги лица? Публично известен факт е, че пенсионирахте някои директори на детски градини, а други в пенсионна възраст оставихте!

– Моята политика е следната: пенсионери, които работят в общински звена и структури, трябва да се освобождават! Така се получава едно запушване на системата, да не говорим, че млади хора не могат да започнат работа! А нали искаме да задържим младите хора!?! В  тази връзка съм се разпоредил всички пенсионери да отидат в заслужен отдих! Някои оставих на работа, защото годината вече бе започнала и сметнах, че ще се предизвика излишно усложнение, ако ги пенсионирам към онзи момент! Договорите им ще бъдат прекратени с приключване на настоящата учебна година!

 

– Как бихте коментирали назначенията, ако ги има, на Костадин Селмов, който е с влязла в сила присъда, и най-вероятно вече изтърпяна, като част от екипа Ви!?! Или пък назначавате близки на хора, които са Ви помогнали в предизборната кампания, на подходящи постове, с идеята да бъдат следващи директори, без дори да имат елементарен професионален опит?

– Вижте, аз съм кмет на община Благоевград! Назначил съм екип, на когото имам доверие! Те назначават или предлагат за назначаване хора в структури под тяхно ръководство! Аз, ако започна да съм кадровик на цялата община, няма да ми остане време за нищо друго! Избягвам да се меся в кадровата политика на моите подчинени!

Специално за Селмов – за да го назначат в кметската администрация, значи е убедил хората, че е професионалист в материята, за която отговаря! Ако някога е извършил прегрешение, вече си е изтърпял всички негативи! (б. а. – президентът на Турция Ердоган, преди да заеме този пост, е бил в затвора, но това по никакъв начин не пречи да заема сегашната длъжност)

 

– В предизборната Ви кампания се говореше за нови работни места… Тези работни места за висококвалифицирани или нискоквалифицирани специалисти ще бъдат?

– Никога не съм влизал в конкретни цифри по отношение на работни места! Това е обещавано от други! Аз съм етичен и коректен човек и когато поема ангажимент, ще трябва да го изпълня! В момента имаме трима потенциални италиански инвеститори, които търсят парцели, халета, земя, хора за работа! Явно са разбрали, че ние помагаме на бизнеса безрезервно! Искаме единствено от тях да се доказват като сериозни бизнесмени! Преди два дни ми бе последният засега разговор с единия от италианските инвеститори! В този разговор изрично заявих, че ако се появи някой и от мое име поиска дори едно кафе да го почерпи, веднага да ми се обади!

В момента подпомагаме една немска фабрика, която ще открие 300 работни места в Благоевград. Преди дни ми се обадиха от белгийска фирма – искат да използват терен под бившата „Млечна промишленост“, където ще правят завод! Инвестицията е за 40 млн., а работните места ще са около 500.

Държа да отбележа, че всяко едно действие или проект, който би донесъл ползи на Благоевград и е бил започнат от предишния кметски екип, ще бъде продължен от мен! Ето конкретен поет и изпълнен ангажимент: скиците за кадастър вече се правят в община Благоевград, а не в Агенцията по кадастър! Обещах помощ за майки и техните семейства, които раждат в Благоевград! На последната сесия се прие наредба и по определени критерии ще се отпускат еднократни средства за трето дете на родители, които са с висше образование  (б. а. – не ми стана ясно единият или и двамата родители трябва да са с висше образование) в размер на 2000 лв.

 

– Поздравления! Макар това все още да не се знае от обществеността!

– В момента общината има около 13 млн. лв. дългове, но лека-полека ще се постараем да даваме помощи за първо и второ дете.

 

– В момента в Благоевград има два университета, повече от 10 гимназии, колеж/и; как ще задържите младите хора в Благоевград? Тези две хиляди лв. за трето дете е хубава сума, но едва ли ще им е достатъчна!!!

– Единственият начин да задържим младите хора в града е да създадем условия за добър живот и достойно възнаграждение! Това става само чрез развитие на бизнеса в града! Инвестицията на немската компания е високотехнологична – говорим за направата на електронни протези на високо ниво! Един от италианските инвеститори е с бизнес направа на висококачествена дървена дограма! С други думи ще се постараем да създадем работни места и за висококвалифицирани и слабоквалифицирани специалисти!

Искам да изкажа мнение и по водата в Благоевград, може да се наложи възстановяването и реновирането на язовир „Ракочевица” в Рила планина!

Пускаме общинските жилища в общината, след като преработихме наредбата!

Достатъчно се изговори за подлеза в кв. „Грамада“; искам категорично да заявя, че подлез ще има!

Заместник-министър от МРРБ ми заяви, че ако се прави по начина, по който беше заложен от предните управници, ще отнесем санкция от 25%. Но подлез ще има, ще се вместим в сроковете!

 

– А Благоевград ще има ли депо?

– Благоевград има депо, ще има и оператор. Там има решение на КЗК, което аз лично недоумявам, но след съвещание с колеги решихме решението им да не се обжалва! Аз съм екипен играч, не взимам еднолични решения! Заедно взехме решение за спиране на договора, заедно взехме решение да не обжалваме решението на КЗК. Всичко това е протоколирано!

– Докъде стигнахте с идеята за нови фестивали в Благоевград? И защо трябваше да се стопират старите?

– Вижте, когато подготвяте един фестивал, трябва да се направи и икономически анализ. Показах цифри за „Франкофолии“, няма нужда да ги повтарям. Благоевград ще има своите фестивали и културна програма! Обществеността няма да остане без културни мероприятия!

 

– Инженерът и строителен инвеститор как ще запази равновесието между строителство и зелени площи? Ще допуснете ли презастрояване, в разрез с всякакви нормативни документи?

– Предполагам сте запознат с казуса между АУБ и собственик на земя в близост до тях! Законът е на страната на собственика на имота, който има заявени строителни намерения! Хубаво е, че се опитват да водят диалог!

 

– Ако се наложи да избирате между законосъобразност и целесъобразност?

– Труден избор! Ще избера ролята на дипломат, който помирява две страни!

 

– Ако ВАС Ви отстрани от длъжност, ще се кандидатирате ли отново?

– Да!

 

 

Георги АРГИРОВ