Кирил Белчински и конят Васо спечелиха надпреварата на Тодоровден в Сапарева баня

Eздачът Кирил Белчински със своя кон Васо бе най-бърз на кушията, провела се на Тодоровден в Сапарева баня, съобщиха от читалището в курорта. Второто място остана за Николай Асенов с кобила Марта, а третото – за Калоян Велинов с кон Майчо. Финалът беше изключително оспорван, като двамата ездачи с техните коне пресякоха финалната права,  като първият спечели с малка разлика.

Традиционните конни надбягвания се проведоха край летището до Сапарева баня, като на празника присъстваха много жители на града и съседните села, както и гости на курорта. Освен надбягванията с коне, тази година се проведоха и състезания с теглене на товар, както и дефилиране на двуколка. В надбягванията участие взеха 8 коня с техните ездачи, като участниците се състезаваха по двойки, с теглене на жребий. При надпреварата на тегленията с товари участие взеха 5-има собственици и техните коне. За публиката сякаш тази част от празника представляваше огромен интерес. Състезанието се проведе в 4 кръга, като при всеки кръг се добавяше по един траверс върху шейната. Най-издръжлив се оказа конят на Калоян Велинов, белият кон Бисер, който успя да изтегли шейната с тежест 1500 кг.

За призовите места бяха раздадени парични награди, а за най-бързия и най-издръжливия кон имаше и венци за чест. Наградите връчиха кметът на община Сапарева баня Калин Гелев и заместник-кметът Славчо Коларски.

Кушиите и тази година бяха организирани от Общинска администрация-Сапарева баня и Народно читалище „Просветен лъч-1905”, а наградният фонд бе осигурен от спонсори.

Снимките