Придошла река откъсна град Мелник от света

Водите на река Мелнишка повишиха драстично нивото си в последното денонощие заради поройния дъжд и отнесоха моста, водещ към най-малкия град в България. Придошлата река отнесе временния мост, свързващ Мелник с автомагистрала „Струма”.

От близо два месеца се извършва ремонт на отсечката магистрала „Струма”-Спатово-Хотово-Мелник, ремонтира се и мостът преди входа на Мелник. Той се разширява, защото досега движението по него над Мелнишка река се извършваше без разминаване, понеже е тесен. По този начин Мелник остана без достъп до останалите населени места, тъй като състоянието на обходния маршрут през селата Златолист и Рожен не позволява през него да преминават леки автомобили. Ръководителят на строителния обект Георги Божинов заяви, че до края на деня мостът ще бъде възстановен с помощта на тежка техника. Според кмета на Мелник Сашо Филипов река Мелнишка обикновено е с ниски води, но при проливни дъждове обикновено повишава нивото си, защото в нея се вливат още три реки. Опасност за населението заради придошлата река засега няма. Валежите в района обаче продължават да са обилни.

Кметът на община Сандански Атанас Стоянов информира:

„Ситуацията не е лека с оглед метеорологичните условия. Наистина много, много вода, много по-сериозен дебит и това е причината за разрушаването на това временно мостово съоръжение. В момента фирмата е на място. Работи се усилено с необходимата техника, правим всичко възможно да има ново, по-трайно мостово съоръжение, което да обслужва и жителите, и гостите на Мелник, и Мелнишкия регион“.

„Мисля, че този проблем ще бъде овладян и ще бъде решен. В момента се ползва алтернативният маршрут Катунци-Златолист-Рожен-Мелник. Призоваваме за разбиране и жители, и гости на Мелник. В рамките на няколко часа този въпрос ще бъде решен и ще бъде пуснато отново движението”.

Общинският щаб за реакции при бедствени ситуации е мобилизиран да наблюдава всички конфликтни места в община Сандански, каза още кметът Стоянов. Има реална опасност от преливане на реки и водоеми.