6-има пациенти със съмнения за коронавирус в Дупница

Д-р Крум Бонев

Мед. директор на общинската болница д-р Бонев: Имаме готовност да поемем случаи със съмнения за коронавирус, оборудвахме 3 отделения

 

Шестима пациeнти със съмнения за коронавирус са минали през инфекциозното отделение на общинската болница в Дупница, съобщи медицинският директор на здравното заведение д-р Крум Бонев. Пациентите са пристигнали от Италия или контактували с хора, дошли от Ботуша. Четирима от тях са от Кюстендил.

Четирима са и пациентите без здравна осигуровка и болницата е поела изцяло разходите за лечението и престоя им. Това струва на лечебното заведение над 500 лева. Тези разходи са само за 3 дни – за осигуряване на лекарства, храна, отопление и т.н., като останалите харчове са за сметка на държавата, поясниха от болницата. „МБАЛ „Св. Иван Рилски” е готова да поеме 38 пациенти с коронавирус и е единствената за региона, където се настаняват такива случаи. Общинската болница в Дупница е оборудвала 3 отделения и има готовност да поеме случаи със съмнения за корона вирус”, каза д-р Бонев.

Стана ясно още, че в лечебното заведение всичко е дезинфекцирано. Има достатъчно предпазни облекла за лекарите и за персонала. Входовете на фтизиатрия, инфекциозно отделение и ортопедията са извън главния вход на болницата.

Както е известно, в Дупница има опасения за потенциално заболели от корoнавирус, тъй като цели семейства, завърнали се скоро от Италия, са в 14-дневна карантина.

Заради коронавируса, с цел превенция от общината спряха мероприятията. „На основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) и във връзка с Предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването, РЗИ-Кюстендил, с цел превенция и опазване на здравето на населението по отношение спазване мерките срещу разпространението на коронавируса, кметът на община Дупница Методи Чимев издаде заповед за преустановяване организирането на мероприятия. Всякакви масови мероприятия, свързани със струпване на много хора на едно място в закрити помещения, се забранява. Преустановяват се и посещенията на културни мероприятия, провеждането на спортни събития с публика, както и се забранява провеждане на всякакви масови мероприятия с участие на деца. Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито. Настоящата заповед е без краен срок до “следващо нареждане”, съобщиха от пресцентъра на общината.