Няма пациент с коронавирус в Самоков

Няма пациент с коронавирус в болницата в Самоков, не е получена информация и от другите институции за предполагаеми пациенти с това заболяване. Болницата е готова с всички необходими предпазни средства за персонала и с всички необходими дезинфектанти на алкохолна основа. Разкрити са осем легла, които могат да се ползват при разпореждане от Районната здравна инспекция. Това съобщи пред Радио София д-р Красимира Ковачка, директор на болницата и председател на общинския кризисен щаб. В него са включени общопрактикуващи лекари и ръководителят на Центъра за спешна медицинска помощ.
Прегледите в поликлиниката и приемът на болни се осъществяват нормално. Отправен е призив към гражданите за поддържане на добра лична хигиена и поставяне на препарати за дезинфекция в хранителните магазини и институциите. Кметът на града е издал заповед за отмяна на спортните и културните събития.

От кризисния щаб търсят контакт с близките на жителите на общината, на които им предстои завръщане от Италия. Те ги информират какво им предстои и следят за спазването на карантината. За превенция от заразяване с вируса прибиращите се от страни, в които има официално потвърдени случаи на заразени, ще останат вкъщи в рамките на 14 дни.