Председателят на „Шалом” в Дупница Леонид Хаздай: България спаси 50 000 евреи, това са 50 000 вселени

77-ата  годишнина от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта бе отбелязана в Дупница с венци и цветя, поднесени на паметните плочи на евреите, загинали за Освобождението на България. Пред хората, дали живота си за свободата, се преклониха председателят на Регионалната еврейска организация „Шалом” Леонид Хаздай, представители на еврейската общност, служители в общинската администрация и Историческия музей в града.

„Всички ние трябва да знаем, помним и предаваме подвига на своите предци, подвиг, който няма аналог в световната ни история. И днес по света отново се ширят насилие, прояви на ксенофобия и расизъм. Мисля, че единственият начин да им се противопоставим е, като споделяме достойните уроци от миналото”, каза Леонид Хаздай. Той припомни за събитията и целенасочените действия – протестни, законодателни, управленски, за оказания отпор на хитлеристка Германия и умишлено непредприемане на кампания за изпращане на местните евреи в концлагерите.

„Втората световна война и Холокостът са черна страница в човешката история, в която обаче името на България е изписано със златни букви заради героизма и себеотрицанието, с което, дори с риск за живота си, огромна част от българското население, политици, културни дейци, дори патриархът, са успели да спасят своите съграждани от еврейски произход. Затова аз днес казвам – ние никога няма да забравим това и ви благодарим! Както е написано в свещената еврейска книга – Талмуд: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена.” Аз ще допълня – България спаси 50 000 вселени”, посочи още председателят на „Шалом”.

Както е известно, подготовката за депортацията на евреите от „старите граници“ на България започва в редица провинциални градове на 3 март 1943 г. с арести по списъци, изготвени от Комисарството по еврейските въпроси. Малко по-късно депутатът от Кюстендил Димитър Пешев пише протестно писмо, което изпраща на председателя на Народното събрание Христо Калфов, с подписите на 42-ма други депутати. В писмото Пешев заклеймява правителствената антиеврейска политика и настоява тя да бъде променена. За да уязви Пешев лично, на следващото партийно събрание Богдан Филов изисква депутатите от неговата партия, подписали писмото, да оттеглят подкрепата си. 30 души отказват да го направят. Филов също поисква вот на недоверие спрямо Пешев и го отстранява от длъжността подпредседател на Народното събрание.

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир заради спасяването на българските евреи, припомниха от еврейската общност.