Читалищната тоалетна в Крайници не е свързана с канализацията на селото

Тоалетната е направена през януари 2019 година, но не е свързана с канализацията на селото.
  • Странна гледка цари в задния двор на читалището

Изходният канал от тоалетната на НЧ „Развитие 1910” излиза в двора на читалището. За това алармира жителката на Крайници Катя Беремова. Причината за случващото се е, че тоалетната не е свързана с канализацията на селото. Читатели в библиотеката и различни самодейци посещават често сградата. Има група гайдари, както и деца и възрастни жени, които пеят там. Всички посетители ползват тоалетната на сградата, а изпражненията отиват директно в градинката на читалището. Селото има канализация още от 80-те години, но читалището не е свързано с нея.

Изходният канал изтича направо в градинката до читалището.

„Това е един открит източник на всякакви микробиологични зарази. Фекалиите си изтичат ей така, направо в „екоградината”, сред природата. С оглед опазването на общественото здраве и епидемичния момент в страната трябва да се потърси отговорност на читалищното ръководство. Това е потенциален източник на зараза. Преди години мястото под стълбището за библиотеката на втория етаж беше превърнато в нерегламентирана тоалетна с пластмасови кофи. Писахме жалби до общината с молба да бъде направена тоалетна на това място, защото то е наистина подходящо. От кметството реагираха и изградиха тоалетната. Остана само да се направи изходният канал, който да се свърже с една шахта. Тоалетната беше завършена през януари 2019 година, но не беше изпратена молба до ВиК, за да се оправи този проблем. Вече повече от година това не се случва. Това е недопустимо в 21-ви век, да има тръби, задръстени с фекалии на обществено място”, разказа ни Катя Беремова.


По думите й всички от ръководството на читалището са запознати със случващото се, но не предприемат никакви действия.
Тя ни сигнализира и за още един проблем, свързан с читалището в селото.
„Пред читалището е много тъмно. То се намира точно на ъгъла, където пътят от село Червен брег завива. Там имаше пешеходна пътека и по нея пресичат възрастни хора и деца след репетиции. Автомобилите се движат с висока скорост и не спазват ограничението от максимална скорост 50 км/ч в населено място. Липсата на осветление може да доведе до някой опасен инцидент. Направихме подписка, в която се включиха повече от 50 човека. Изпратихме я до общината. Тя се отзова. Има стълб, има го и осветителното тяло, което да се монтира. Тогава г-н Драганов, който е от електротехниците в общината, ми каза, че няма ток в стълба. От кметицата разбрах, че нямало някакво реле, което се чака. Повече от две години обаче няма развитие по този въпрос и все още чакаме релето и тока”, завърши Катя Беремова.