Безхаберие и небрежност оставят пернишко село без вода

Това са част от живеещите в къщи край лагера.
  • Пет години вили в Ковачевци без питейна вода

  • Подозират се нечисти сделки между местни управници и държавни чиновници

През тази зима цяла България се вълнува от това защо няма вода в община Перник и кой е отговорен за допускането на пресушаването на язовир „Студена“ край миньорския град.

Но много малко хора знаят, че само на 10-ина километра от град Батановци, в Ковачевци, двадесет къщи и вили в продължение на шест години – от 2014 до момента, нямат питейна вода, при положение че имат водоподаване!

Каква е предисторията?

В началото на 80-те години на миналия век, в чест на 100-годишнината от рождението на Георги Димитров – бивш министър-председател на НРБ, след 1944 г. се взима решение родното му село Ковачевци да стане град и общински център и да се построи пионерски лагер. Той е завършен и до 1989 г. функционира добре!

Край лагера се построяват къщи, обособени като вили, днес много малко са постоянно живеещите в тях, повечето се използват за кратки или по-дълги почивки.

 

При строежа на лагера и къщите тогавашната местна власт позволява на лицата – стопани на тези имоти, да се „вържат“ към водоснабдяването на пионерския лагер, който явно е с отделно водохващане от това на останалите къщи в Ковачевци.

И тук се „завързва“ юридическият проблем; според ръководителя на НДЕК (възприетата абревиатура на лагера – б.а.) Варяна Атанасова водохващането е незаконно! На какво се дължи тази нейна увереност – не става ясно, но това едва ли е най-важното в случая…

Но идват промените – ученическите лагери запустяват, селата се обезлюдяват, но хората, имащи там имоти, продължават да живеят в тях. Изградили са си и монтирали водомери и най-съвестно си заплащат изразходваната вода; интересно, щом според г-жа Атанасова водохващането е незаконно, дали е и незаконно взимането на средства от страна на местното ВиК!?!

През 2013–2014 г. пионерският лагер е използван като убежище за мигранти, като съответно са използвани консумативи – ток, вода, които са заплатени. След като лагерът се „затваря“ за мигранти, ръководството му отново преминава в ръцете на „Ученически отдих и спорт“ – фирма, изцяло държавна, чийто принципал е МОН и която ръководи дейността на бившите ученически лагери. В тази фирма на щат се води и Варяна Атанасова.

Оттогава започват и проблемите между лагера и имащите имоти в съседство – 20-ина къщи, които са в края на селото, буквално на метри от друго съседно село – Сирищник, откъдето е родом президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Село Сирищник е интересно с друго – хората са направили събрание и са решили да се откажат от услугите на местното ВиК и сами са си изградили водопровод. Кметът на селото се е организирал, попитал съселяните си дали искат да се включат към местното ВиК, или да си направят собствена водопреносна система; хората се отказали, събрали пари, направили си собствена ВиК инсталация, като водохващането е от близки водоизточници и сега няма проблеми с водата! Кметът събира необходимите финанси за ремонт и други нужди, а предполагам и заплащането на изразходваната вода. Друг е въпросът дали това е законно, или не е? Според местните всичко е в рамките на закона.

Кметът на селото дори проявил благородство – позволил на собствениците на къщите близо до бившия пионерски лагер, които са без питейна вода, да се включат към техния водопровод; някои се включили, но безрезултатно – налягането не било достатъчно и поради тази причина водата не може да достигне до крайните къщи, които са доста високо!

Но да се върнем на проблема с липсата на вода.

Собственик на земята, на която е построен лагерът, е община Ковачевци; самият лагер е в активите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД, чийто принципал е МОН; водопреносната система в страната е под грижите на МРРБ, а водните ресурси са грижа на МОСВ.

И от толкова много „стопани“ над двадесет къщи са оставени без питейна вода, при положение че има налични водни ресурси, които могат да се използват от тези хора!!!

Какви са отговорите на различните институции? Варяна Атанасова, ръководител на лагера, е изпратила писмо до община Ковачевци под номер 1529/25.04.2016 г., с което се иска разрешително за ползването на водовземане на подводни води чрез съществуващи водовземни съоръжения. Подобно разрешително е необходимо, за да може Басейнова дирекция – Западнобеломорски район, чието седалище е в Благоевград, да издаде разрешително за използване на водата. От община Ковачевци са отговорили, че е необходимо искане за закупуване или отдаване под наем на имот с номер 000444, находящ се в землището на село Сирищник ЕКАТТЕ 66648 с площ на имота 2,299 дка. Отговорът е подписан от тогавашния вр.и.д. кмет на община Ковачевци инж. Любомир Цветков.

С писмо № 020 от 03.05.2016 г. г-жа Атанасова уведомява община Ковачевци, че НДЕК не разполага с необходимия финансов ресурс да закупят или заплащат наем на имота, за който се говори.

В писмо отговор с № 1912 от 22.07.2016 г. до тогавашния омбудсман Мая Манолова на тогавашния образователен министър Меглена Кунева, подписано от заместника й проф. Иван Димов, се споменава, че е започната процедура по безвъзмездно прехвърляне на имота на НДЕК – Ковачевци в собственост на община Ковачевци. Чака се решение на ОбС – Ковачевци за потвърждение за прехвърляне на имота в собственост на общината, като така от МОН са се надявали по този начин да се реши и проблемът с водоснабдяването на вилната зона.

Забележете, процедурата е започната 2016 г. и до момента – март 2020 г., още не е приключила!

Напълно резонно е да се запитаме защо четири години няма решение на ОбС-Ковачевци?

Дали не се подготвя някаква заменка и някои хора не могат да се разберат кой, какво, кого и защо?

Дали ако се промени статутът на земята под имота, детският лагер ще изчезне и на негово място ще изникне нещо друго?

Чакаме отговорите на всички институции!!