Наградиха изявени дами за приноса им в обществения и културния живот на Самоков

  • Сред отличените е Мария Ангелкова – майка е на три деца с  хоби да изработва сувенири и детски играчки, с които участва в изложби на занаятчиите

  •  Мария Станоева е ревностен любител и покорител на планината и има над 20 изкачвания на вр. Мусала

 

Община Самоков и Инициативен комитет отличиха изявени самоковки за приноса им в обществения и културния живот на града. Това стана на стилно събитие преди няколко дни. Отличените са:
Венета Върбева, която организира работата с жените в 6-и квартал. Инициатор и реализатор е на различни културни събития в клуба на пенсионера.
Галина Старчева – дългогодишен учител по английски език в Техническа гимназия „Никола Вапцаров”. От 2016 г. е заместник-директор по учебно-производствената дейност в учебното заведение. Като учител чрез много труд, с всеотдайност и професионализъм е постигнала високи резултати. Самата тя е с личен принос за утвърждаване на добрия имидж на училището.


Гиргина Рангочева е завършила Националната спортна академия. Работила като учител и е един от организаторите в клуба по аеробика. Повечето самоковци обаче я познават чрез различни предавания по местния телевизионен канал. Член на СБЖ – Самоков. 11 години е инициатор и организатор на благотворителна кулинарна изложба. Съпредседател на Инициативния комитет за работа на жените в Самоков.
Лилия Шуманова – учител с 40-годишен трудов стаж. Като преподавател е носител на правителствена награда „Софроний Врачански” и сребърен медал за 100-годишнината на Българския туристически съюз. Учредител на Народно читалище „Младост-2003” и вече 17 години е негов председател. Преди 10 години към читалището бе сформирана и скаутска организация.
Лиляна Томова – по професия детска учителка. Цели 33 години е работила в детската градина в с. Алино. Винаги е участвала активно в живота на селото. Ръководила е училищния хор и женската фолклорна група към Читалище „Васил Левски-1937”-с.Алино. Макар и пенсионерка, днес тя взема дейно участие в обществения живот в селото.


Д-р Маргарита Томова – завършила медицина през 1993 г. От 1994 г. работи в детско отделение като лекар. През 1996-а-1997-а е лекар в училище „Отец Паисий”, а след това отново се връща в Детското отделение на болницата. През 2002 г. придобива специалност по детски болести. От април 2019-а е началник на Детското отделение.
Мария Ангелкова – икономист, дългогодишен служител в ТПК „Михаил Дашин”. Майка е на три деца – двама синове и една дъщеря – завършили висше образование в избраната от тях област и изградили се като добри специалисти. Като пенсионерка се занимава със своето хоби – изработва сувенири и детски играчки, с които участва в местни и национални изложби на занаятчиите.
Мария Станоева – ревностен любител и покорител на планината – има над 20 изкачвания на вр. Мусала, последното – когато е на 79 години. Участва активно в работата на женското дружество и на пенсионерския клуб в 4-ти квартал. Изключително честен, отзивчив и всеотдаен човек – пример за хората от женско дружество „Катя Ахрянова”.
Силвана Оцетова – учителка в Спортно училище „Никола Велчев”. Има две специалности – магистър по философия и магистър по информационни и комуникативни технологии. 14 години работи като учителка и е изключително добре подготвена и всеотдайна в работата си. Под нейно ръководство учениците са участвали в национални и международни състезания и са получили много отличия.
Стания Маринчева – 46 години преподавател по математика и благодарение на нея изключително много самоковски младежи са приети в различни университети, където се обучават за математици, инженери и програмисти. През годините си е изградила авторитет и като председател на дружеството на математиците, което допринася за организиране на математически състезания. Нейни възпитаници имат призови класирания в национални и международни математически състезания, олимпиади и конкурси. Освен професионалната й работа като математик, Стания е една от изпълнителите във вокална група “Септима”. С прекрасния си глас пленява жури и публика на концерти и фестивали в цялата страна. Носител е на редица престижни награди с група „Септима”.
Наградите връчиха кметът Владимир Георгиев, председателят на ОбС Мая Христева и Евгения Попова, председател на Инициативния комитет, който определя номинациите.
Празничната програма на церемонията бе подготвена от изпълнителите и съставите към читалище “Младост”.