Втора градска болница става инфекциозна

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал на 11 март заповед, с която дава основание за реорганизация на Втора градска болница, така че да приема случаи на Covid-19, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова и добави:

“Като допълнителна възможност за увеличаване капацитета за приемане на болни с коронавирус, вече има издадена заповед от директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев за трансформиране на дейността на Втора градска болница, която е общинска болница, за приемане на такива случаи.”

Разчетеният капацитет на Втора градска болница е за 50 легла. Предвижда се там да бъдат приемани по-леки случаи, тежките случаи, ако има такива, ще бъдат приемани във Военномедицинската академия, “Пирогов”, Александровската болница. Сградата на Втора градска ще бъде разделена на две части – едната за пациентите, другата за персонала.

Със заповедта здравният министър нарежда на регионалните здравни инспекции да предприемат мерки за реорганизиране и увеличаване на легловия фонд на лечебните заведения така, че да бъдат гарантирани приемът и лечението на потвърдени случаи на заболяването. Това следва да направят директорите на регионални здравни инспекции, съвместно с ръководителите на съответните лечебни заведения, намиращи се в административна област, в която е установен случай на новия коронавирус./БНР