Общински съветник от Кюстендил с искане за затваряне на ГКПП „Гюешево“ заради опасност от коронавирус

Инж. Огнян Атанасов
  • Инж. Огнян Атанасов предлага предприемане на стъпки по дипломатически път за отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония

 

Общинският съветник от Кюстендил инж. Огнян Атанасов е изпратил официално писмо до министъра на външните работи Екатериина Захариева, до Младен Маринов – министър на вътрешните работи, и ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб, в което изразява притеснението си и настоява за реакция от страна на ведомствата и предлага: Предприемане на стъпки по дипломатически път за отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония и затваряне на ГКПП „Гюешево“ до отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония. В прессъобщение до медиите Атанасов изразява мнението си за затваряне на пункт „Гюешево” с обосновка за искането. Ето какво се казва в писмото:

Писмото

“Във връзка с получена информация в Главна дирекция “Гранична полиция” от граничните власти на Република Северна Македония, че за ограничаване разпространението на коронавируса лица, които пристигат от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция и Германия, ще бъдат пренасочвани за преминаване на българо-северномакедонската граница единствено през ГКПП „Гюешево” – ГКПП „Деве баир”, където и ще се извършват допълнителни прегледи от медицински специалисти, изразявам острото си несъгласие от подобна мярка. Този акт би подложил на риск здравето и живота на жителите на община Кюстендил и служителите на граничния пункт. Смятам за неприемливо нашият пункт да е единственият в страната, който да поеме огромния пътникопоток от граждани, пристигащи от страни, в които вирусът е в огромни мащаби.

Напомням, че към момента няма действащо инфекциозно отделение, нямаме лекар, който е специалист по инфекциозни болести, и по информация на областния кризисен щаб има готовност за разкриване на отделение с капацитет 40 легла на територията на общината. Задавам въпроса къде ще бъдат настанявани въпросните чужди граждани, които не бъдат допуснати да влязат в Република Северна Македония?

С настоящото писмо изразявам притеснението си и настоявам за реакция от страна на представляваните от Вас ведомства”, пише инж. Огнян Атанасов и заявява желание да бъде уведомен за предприетите от съответните ведомства действия, както и за резултатите от тях.