МВР с препоръки за предпазване от престъпления в условията на извънредно положение

Министерството на вътрешните работи излезе с препоръки как да се предпазят хората от престъпления в условията на извънредно положение.

От МВР уточняват, че хората не бива да се доверяват и винаги да проверяват достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и да бъде използвана с цел извършване на престъпление.

Хората трябва да сигнализират на телефон 112 и да не дават пари на непознати по никакъв  повод.

Гражданите трябва да бъдат и подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ги подтиква да предприемат незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса.

От МВР допълват още, че използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите на телефонните измами да бъдат свързани с коронавируса.

Вътрешното министерство съветва още хората да използват предимно електронни начини на плащане, банкови карти, да не носят в себе си големи парични суми и да не съхраняват големи парични суми в домовете си.

Фирмите не бива да съхраняват в офиси и големи търговски обекти големи парични суми, по възможност да бъдат депозирани в банкови институции.

В същото време фирмите трябва да вземат мерки и за охрана на стоките, които остават в наличност в търговските обекти.

Хората трябва да обръщат и внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на касата.

От МВР допълват още, че лекарствата трябва да бъдат закупувани единствено от лицензираните аптеки и дрогерии./БНР