Близо 90% от учениците са се включили в електронната форма на обучение

Красимир Вълчев

Малко под 89% от учениците са се включили в електронната форма на обучение. Над 90% от училищата са създали такава организация. Това съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той поясни, че електронната форма на обучение предполага най-различни форми на организация на работа.

„Това, което се случи през последните три дни е впечатляващо. Системата мобилизира много енергия и ентусиазъм, много човекочасове работа, за да започне с различни форми на дистанционно електронно обучение. Имаме две форми – асинхронно и синхронно обучение, всяко училище избира формата… На много голямо изпитание е инфраструктурата, говорим за обеми от 5 до 20 пъти. Най-голямата платформа за електронни дневници докладва, че вчера са имали 20 пъти увеличен трафик“, допълни министърът.

Близо 2000 учители нямат техническа възможност да се включат ефективно в дистанционната форма. Предстои закупуването на техника.

„Ще използваме около 1-2 млн. лева от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Моментът позволява в условията на форсмажор да се препрограмират средства“, допълни Вълчев.

На всички училища се изпращат указания за работа с платформата.

МОН е готово с мобилните оператори да осигури Wi-Fi точки за достъп в кварталите с най-голяма концентрация на деца, които нямат свързаност.

„От тези 11%, които не са се свързали, половината са заради липса на устройство, другата половина заради липсата на интернет свързаност. Устройства не можем да осигурим заради липса на наличност… Децата, които нямат устройства, ще има работа по телефона“, каза още Красимир Вълчев.

По думите на министъра трябва да се минимизират щетите от ситуацията.

„С десетте дни до 29 март средно – в това число и с грипните ваканции, ще имаме 22 дни неучебни, което надхвърля границата на възможното за преструктуриране. Част от часовете за самоподготовка, упражнения, затвърждаване на материала могат да бъдат приравнени на това, което в момента се провежда. По-труден е въпросът с новите знания. Ще влезем в решение за компенсиране на част от тези дни, в които не може да се провежда учебен процес присъствено. Имаме над пет варианта и сценария, но за никой от тях нямаме сигурност, че е достатъчно вероятен“.

Министърът подчерта категорично, че няма да се обявява нулева учебна година./БНР