Увеличение на случаите на Covid-19 у нас до 62, Борисов се тества – отрицателен

Потвърдените случаи на зараза с коронавирус у нас вече са 62. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19  проф. Венцислав Мутафчийски:

„62-ма души са вече заразените с коронавирус в България. Във ВМА от 95 направени проби четири са положителни, като пациентите се намират на домашно лечение.

От Националната лаборатория са направени 145 проби, като шест са положителни“.

Пациентите с коронавирус, настанени  в отделните клиники

„Във ВМА има десет пациенти, в „Пирогов“ са двама, в „Александровска“ болница са двама, в Габрово – също двама и в Плевен – четирима. В Белодробната болница пациентите са оставени за домашна карантина, като знаете, че те нямаха никакви клинични оплаквания, включително и децата. Подписали са декларация, носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи“.

Има случай на грубо нарушение на протокола за лечение при Covid-19

Днес беше допуснато много грубо нарушение на правилата и най-вероятно прокуратурата се самосезира за това, каза проф. Мутафчийски:

„Изпратен е болен, който е доказан положителен за коронавирус от Лом в „Александровска“ болница, Разбира се, не е върнат, но това е грубо нарушение на лечението и правилата за лечение инфекциозни болести въобще и със сигурност прокуратурата се е самосезирала“.

В четири поредни дни премиерът Борисов и проф. Мутафчийски са били изследвани по два метода за коронавирус. Направени и са и бързи кръвни тестове. Резултатите са отрицателни. Всички членове на Националния щаб също са изследвани, техните резултати също са отрицателни, беше съобщено на брифинга на щаба.

До момента няма потвърден втори случай на коронавирус при британски турист в Банско, стана ясно още на брифинга на Националния щаб. По-рано стана известно, че там има заразено деветгодишно английско дете, пристигнало на почивка със свои роднини.

Динамиката на разпространение на Covid  по света

„В света 173 000 са случаите на Covid-19, смъртните случаи са 6 660. В Румъния има скок с 19 случая  -158 общо,  в Гърция са 331, в Австрия над 1000 случая вече има, Белгия  – над 1000, Германия с 430 случаи са повече, отколкото сутринта, 6248 случая са общо в Германия, знаете, че  в последните часове тя затвори сухоземните си граници.

В Испания са с 800 случая повече, и общо  8 794 са вече регистрираните с Covid-19 в страната“, информира проф. Венцислав Мутафчийски./БНР