Първи ден от блокадата на Банско

За жителите на Банско днес е първият ден на обща карантина заради коронавируса.
Градът беше блокиран от три страни – към Добринище, Разлог и село Баня и не се допуска движение от и към него предаде БНР.
Банско е първият затворен за две седмици град в България. Ситуацията идва, след като вчера беше установено, че има огромна вероятност заразата да се е разпространила на територията на курортното градче заради всички чуждестранни туристи.

Полицейски екипи, облечени в защитни костюми, проверяват всички влизащи и излизащи.  В курорта могат да влязат само местни жители. Излизането по улиците на града е разрешено само по наложителни причини. Има туристи и работещи в града хора, които искат да се приберат, но нямат транспорт. Не могат да ползват и обществен, тъй като градът остава под блокадата на трите КПП. По улиците не е имало никакво движение, освен на автомобили.

Трафикът към София и Гоце Делчев е пренасочен през обходен маршрут.

Движението по пътя Симитли – Банско – Гоце Делчев – ГКПП Илинден е отклонено през село Баня, село Елешница, и през Гоце Делчев. Напускащите Банско по неотложни причини се проверяват за температура, след това попълват декларация къде отиват, а тези, които нямат превоз, ходят пеша до Разлог – около 5 километра. Превозните средства на хората с автомобили биват щателно дезинфекцирани. Същата процедура се повтаря и спрямо влизащите в Банско автомобили, които предимно зареждат града с храни и лекарства. Има поне 15 пропускателни поста в града, като на всеки са разположени санитарни инспектори, полицаи, жандармерия – всички с предпазни облекла и маски.

Изключително прецизен е графикът за работа на лекарите в медицинския център.

Джипитата са петима, има още четирима специалисти. Основен проблем към момента – остър недостиг на маски, ръкавици, дезинфектанти. Д-р Георги Кушлев потвърди:  “Все още имаме нужда от маски, ръкавици и дезинфектанти“. От БЛС са заявили пълна готовност за подкрепа, ако се наложи. Медиците очакват случаите на заразени тепърва да нарастват заради наличие на заразени туристи и работещи в ски зоната:  “Най-вероятно ще се окажат повече, но ние лекарите сме подготвени, лично аз не се поддавам на паника“, каза д-р Кушлев.

Хляб и мляко

Снабдяването с продукти ще продължи, но под строг контрол на полицейските и здравните власти.
Към 9.00 часа днес основният продукт, който хората чакаха – хлябът, още не бе дошъл. Но имаше уверения, че автомобилите бързо ще бъдат дезинфекцирани, за да бъде снабдено населението. Друг проблем е как ще бъде предавано млякото. Над 2 тона мляко всеки ден се събира, което трябва да отиде за преработка в мандра, намираща се в друга община.

ОБЩИНСКИ КРИЗИСЕН ЩАБ – БАНСКО ОБЯВЯВА ГОРЕЩИ ТЕЛЕФОННИ ЛИНИИ ЗА ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ

Гражданите, които имат нужда от социална помощ – хронично болни, лежащо болни, самотни възрастни хора, които не са в състояние да се справят сами, могат да се обаждат на телефони:

0896805125

0894358250

0899123739

0893637010

Обаждайте се на тези телефони само в случай на нужда от хуманитарни дейности!

Снимки: БГнес