Баничарници и кебапчийници в Кюстендил не спазват ограниченията за работа, десетки сигнали за нередности заляха институциите

Кметът Петър Паунов
  • 83 души са под карантина, кметът Паунов: Спират 60% от курсовете на автобуси в община Кюстендил поради отлив на пътници

Кметът на Кюстендил Петър Паунов призова съгражданите си да бъдат особено внимателни и стриктни при наложените мерки заради коронавируса. „Вирусът е в Перник, в Благоевград, погледнете какво се случва в Банско. Моля всеки, който се натъкне на нередност,  да подава своевременни сигнали. Част от хранителните обекти, които се постарахме да работят – баничарници, кебапчийници, не спазват ограничения. Екипите на Агенцията по храните са на място. Всеки, който продава с ръкавици, разнася потенциална зараза. Ръкавиците, с които подавате баничките и броите парите с тях – са източник на зараза. Всеки един от продавачите трябва да измива ръцете си с дезинфектант – след всеки клиент и след това да продължи да обслужва клиентите”, категоричен бе кметът на Кюстендил Петър Паунов на редовната си пресконференция пред медиите.

Градоначалникът уточни, че през вчерашния ден е имало многобройни сигнали от граждани за масово неспазване на разстоянието на опашките, както и липса на разстояние между работещи в шивашки цехове. Петър Паунов доуточни, че тези, които подават сигнали, трябва да посочват точен адрес или име на фирмата.

“На влизане във всеки промишлен магазин на входа трябва да има дезинфектант, така че всеки, който влезе, да може да се дезинфектира, на излизане отново. РЗИ проверява сигналите за нарушения в цеховете. Моля ви подавайте ясни сигнали с точна информация и да не са анонимни. Не забравяйте, че много хора са свързани с Италия, трябва да бъдат локализирани много точно и да спазват всички мерки за безопасност. В цеховете имало много хора, те са за това, но там, където няма раздадени маски и дезинфектанти, те трябва да бъдат затваряни”, категоричен беше Паунов.  Той заяви, че по отношение разписанието на автобусите- от 171 курса, които се извършват дневно, остават само 68. “Повече от 60% ще бъдат преустановени, поради свръхнамалението на потока от пътници. Всички населени места продължават да имат връзка, изключение правят Горна Брестница, Церовица и Бобешино”, доуточни Паунов.

Градоначалникът каза, че служителите на Социалния патронаж се отзовават на всички сигнали за хора в нужда. “Моля всеки, който има близък, да се погрижи за него. Не може хората да звънят и да казват, децата няма да ми занесат храна, за да не ме заразят. Такова нещо е недопустимо“, категоричен беше Паунов.

Той каза, че към момента 83-ма са поставени под карантина в община Кюстендил. Продължават да се издирват хора, които са се завърнали от рискови дестинации и не спазват карантината.

“Екипи пътуват към село Горановци, там шофьор се е прибрал снощи и е събрал съседите на салата и ракия. Сега ще бъдат поставени всички под карантина. Моля ви за отговорно отношение, подавайте сигнали с конкретни детайли, за да се проверяват своевременно. Работим на непрекъснат режим, за да можем да подсигурим спокойствието на гражданите. Всеки, който се прибира от рискова дестинация, незабавно да спазва карантина. Освен опасностите, които носят за нас, те носят и наказателна отговорност – затвор и глоба”, предупреди Петър Паунов.

Краси Ценкова