Туроператори от Югозапада закъсват, отмениха стотици пътувания

  • Благоевградчанката Ива Илиева: 95 души няма да отидат на екскурзии в Турция и Дубровник, около 35 – в Етрополе, връщаме им парите

 

Туроператори от Югозапада закъсват, принудени са да отменят пътувания. Заради пандемията от коронавирус секторът е в пълен застой. Работещи в бранша се страхуват от фалити на по-малките фирми. Анулираните през последните дни пътувания в страната и чужбина са стотици. Най-страшното е, че не е ясно докога ще продължи стагнацията.

„Отменихме много пътувания. През април трябваше да имаме екскурзия за Турция с 50 души. Няма да се състои. Други 45 човека няма да пътуват до Дубровник, екскурзията трябваше да бъде от 9 до 14 април. В края на април имахме и екскурзия до Етрополе, бяха се записали около 35 човека. Ние имаме и превозваческа фирма, но и нейната работа спря. Имаме два офиса – в Благоевград и София, те също са затворени. Всичко е в застой, същевременно трябва да се плащат заплати, осигуровки. В момента работим дистанционно, връщаме парите на клиентите. Хората, които сме наели – екскурзоводи, преводачи, шофьори, са в неплатен отпуск. За този месец ще им осигурим нещо символично, но за по-нататък не знам. Засега нищо не се знае”, каза Ива Илиева от Благоевград, която заедно със семейството си развива туроператорски бизнес с „България арт травел”.

Туроператорите нямат яснота и дали ще има резервации за летни почивки. „Надяваме се всичко да отшуми по-бързо и хората да се стабилизират, да се поокопитят и поне през май да започнем отново работа. Дори и да отмине епидемията, хората едва ли ще могат да пътуват. Екскурзиите, почивките ще са първото, от което ще се лишат. Има опасност по-малките фирми да фалират”, коментира Ива Илиева.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА