Малин Бистрин: Българинът може да извади туристическия бранш от кризата

Малин Бистрин
  • Ние сме силни хора и ще преодолеем трудностите, снощи в 21 часа камбаните в Банско звъняха – това ни обедини, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в курортния град

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин е категоричен, че местните хора ще се справят с кризисната ситуация, в която са изпаднали.
Както е известно, Банско е под пълна карантина, заради установените случаи на коронавирус.
„Лека-полека първоначалната паника и суматоха отшумяват. Всеки от нас трябва да си прецени за себе си как ще подхожда. Банскалии се съобразяват с изискванията на щаба. Ние сме силни хора и ще преодолеем и тази лоша ситуация. Снощи в 21 часа камбаните в цяло Банско звъняха и се чуваха навсякъде, а хората бяха по терасите си. Беше наистина изключително мил момент, който още повече ни обедини“, каза пред „Вяра“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.
Той коментира, че продължава извозването на туристите, останали в местните хотели до летищата, откъдето те да поемат към своите държави.
„Работим усилено по това туристите да ги съберат в един хотел и след това да ги транспортираме до летищата. Около 150-200 човека са останали, днес беше извозена една голяма част от тях, англичани. Има още туристи от Острова, както и по-малки групи руснаци, сърби и гърци. Министерство на туризма полага много сериозни усилия и ни помага. Буквално преди 5 минути разговарях с министър Ангелкова, тя също прави всичко възможно и съдейства. Чувам се най-малко по 5 пъти на ден с нея и я информирам. Трябва да се има предвид, че това не е ситуация като по учебник. Действаме в условия на неяснота, не сме проигравали подобна ситуация, която да е толкова динамична. Координираме всяко действие и с областния управител и кмета. Браншът им показва къде са най-големите болки. Само преди няколко дни, имаше още пристигане в Банско на още англичани и министър Ангелкова веднага ограничи това, за което й благодарим“, допълни  Бистрин.
Той говори и по темата за големите икономически трудности, с които вече се сблъскват хотелиерите.
„Бих разбрал колегите, ако започнат да освобождават персонала си. Всеки собственик си знае какво е му положението, повечето от тях имат кредити към банките. Според мен държавата трябва да се намеси по някакъв начин. Ако не може да го направи с финансиране, то поне да стана с разсрочване на задължения. Например осигуровките на персонала. Вече нямаме приходи и няма как плащаме и осигуровките. Надявам се в тази насока държавата да ни помогне. Разговаряме и с банките относно кредитите, дано и те ни влязат в положението и проявят необходимото разбиране. Според мен вътрешният туризъм много ще ни помогне. Българинът може да извади нашия бранш от кризата, като след края на извънредното положение и пандемията започне да посещава курортите в страната ни, преди чужденците отново да започнат да идват на почивка тук. България може да покаже, че туризмът е важен и да извади бранша от кризата. Именно това е и моето послание към всички наши сънародници“, завърши  Малин Бистрин.

Димитър ИКОНОМОВ