Медицински съвет ще помага на правителството за коронавируса

Имаме нужда от Медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на икономическите и социални решения. Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с проф. Коста Костов.

Този съвет ще трябва отговаря на важни медицински въпроси. Ще се разчита и на добър диалог с Националния кризисен щаб, който продължава да работи.

„Искаме максимално да обединим всички – хората, които разбират и да намерим най-добрите решения”, каза Борисов. По думите му оперативния щаб, ръководен от ген. Мутафчийски работи добре. Новият щаб ще се състои от 4 или 5 специалисти.

„Аз съм оптимист и съм сигурен, че ще се справим, защото взехте мерки навреме”, заяви от своя страна проф. Коста Костов. Той ще предложи и състава на съвета.

„Щабът е подчинен на правителството, Медицинският съвет е подчинен на правителството. Между двете трябва да има диалог”, уточни премиерът.

Според проф. Костов този съвет трябва да се появява не повече от 2 пъти седмично на брифинги. На него ще се отговаря на чисто медицински въпроси.

Проф. Костов призова към обединение, за да се справим в сложната ситуация.

“Целта е повече мозъци, повече учени, да ни помагат”, посочи Борисов.

Междувременно премиерът Борисов свика Националния щаб за борба с коронавируса на заседание в Министерския съвет./БНР