Нов пробив на водопровода за Перник

Нов пробив е бил регистриран при тестването на новия водопровод за Перник. При аварията е залят с вода пътят в село Големо Бучино, съобщиха от областната администрация в Перник.

На място е пристигнала полиция и е изграден пропускателен пункт като охранители не допускат до мястото на повредата.

От ведомството, което следи изграждането на съоръжението, съобщиха, че три свръзки са „дали проблем“. И се е наложило те да бъдат преработени.

1200 са свръзките по трасето и тяхното тестване ще продължи. Водата е била спряна, за да се предотвратят загуби и разхищаването ѝ.
13,5 километра е дължината на тръбопровода.

Същевременно, управителят на местното ВиК Борислав Иванов заяви пред БНР: „Правим всичко възможно по домовете да стига вода към 10.00 – 11.00 часа, а не както е по график  – в 12.00 часа”. Той не се ангажира да каже кога точно ще потече водата от София, но се надява това да стане в първите дни на следващата седмица. Ако пречиствателната станция се справи с мътността в язовира,  дотогава водата за населенито ще се пуска преди 12.00 часа, обясни управителят на ВиК. Усилията сега са насочени към това поне да се спазва обявеният график за водоподаване от 12 до 22 часа. В момента обемът на язовир „Студена” е близо 8.5 млн. куб. м. при максимален обем от над 25 млн. куб. м.