В Кюстендил затварят всички кафемашини и вендинг автомати

Към момента 68 човека са под карантина в община Кюстендил, на други 49 вече е изтекла, каза кметът Петър Паунов

 

Със заповед на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов от утре, 24 март, ще бъдат затворени всички кафемашини и вендинг автомати. Това каза градоначалникът на днешната си пресконференция пред медиите и доуточни, че предприетата стъпка е във връзка със спазването на препоръките на Националния кризисен щаб, че там се създават допълнителни възможности за разпространение на заразата.

“Виждате, че продължава да се увеличава заболяемоста от коронавирус в страната, така че отново призовавам всички стриктно да спазваме карантината, ограниченията – както за спазване на отстояние, така и ограничението по време на придвижване. Нека на КПП-тата всеки да отиде с готова декларация за месторабота, когато имате социален ангажимент или близък в тежко здравословно състояние. Имайте готовност и знайте, че ще бъдат проверявани и тези декларации. Отново всички призоваваме за изключителна коректност”, каза Паунов.

Той информира, че към момента 68 човека са под карантина в общината, а на други 49 вече е изтекла карантината.

“Това са официално данните, има и доста хора, които са под доброволна карантина. Благодаря на всеки, който доброволно се поставя под карантина да запази здравето на всеки един от нас. Обади се една дама, която очаква своя съпруг от Дания. Изпратили сме допълнителен автомобил, който да е втори, за да й съдействаме съпругът й да е с втора кола“, каза Паунов.

Кметът коментира още и поведението на кюстендилци по време на празника, 21 март така: „Брилянтно, гордея се с нашите съграждани. Сутринта имаше малко желаещи за Хисарлъка, след това беше напълно спокойно. Спокойно беше и по градинки, и по обществените места. Достойни хора, възпитани и интелигентни, така трябва да се мобилизираме и да изкараме целия карантинен период. Нямаше никакво напрежение, оттук нататък, днес като се извадят декларациите, да се минава спокойно през КПП само при нужда. Целта е да се ограничи притокът на хора от София насам и да се избегне всяко излишно пътуване и разходки“, коментира още Паунов и отново апелира към пълна отговорност.

“Имахме достатъчно време да се настроим. Разбира се, при необходимост подавайте сигнали за навсякъде, където видите нарушения. Общината има доброволно звено от 40 човека. До този момент има 13 кюстендилците, които са заявили желание да станат доброволци. Разбира се, възможността е отворена и сме направили необходимата организация”, каза още кметът на община Кюстендил.

Краси Ценкова