При необходимост ще бъде формирана полева болница в сградата на парк “Македония” в Благоевград

При необходимост ще бъде формирана полева болница в сградата на парк “Македония” в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Предложението е дадено от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов по време на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба за коронавируса. То е гласувано и прието единодушно, съобщават от областната управа.
Обсъждането на възможност за създаване на полева болница е свързано с предстоящ риск от увеличаване на болните от COVID-19, посочват още от пресцентъра. Сградата в парк “Македония” е подходяща, защото е изолирана и лесно охраняема поради това, че теренът е ограден, е посочил областният управител. Нужните за целта легла ще бъдат предоставени от резерва на Министерство на отбраната, съобщават още от областната управа.
По време на заседанието на Областния щаб е дискутирана и реакцията при ситуация, при която има бум на болни с коронавирус, пристигащи в МБАЛ – Благоевград с тежка дихателна недостатъчност, с доказан коронавирус, както и при съмнение за COVID-19. При подобна ситуация ще възникне нужда останалите спешни случаи да бъдат поети от друго лечебно заведение. Областният щаб е взел решение потоците да се разделят и частната многопрофилна болница в Благоевград да поеме останалите случаи, които не представляват потенциални пациенти с коронавирус.
На днешното заседание са присъствали представители на лечебни заведения, директорът на Регионалната здравна инспекция, директорът на Областната дирекция на МВР, както и кметът на общината Румен Томов, посочват още от пресцентъра на областната управа.