Дупничани все по-често търсят медицинска помощ заради пандемията

Д-р Илка Иванова
  • Психиатърът д-р Илка Иванова: Кризата влияе най-вече на хората с психични, онкологични и хронични заболявания

  •  Трябва да променим начина си на мислене и на живот, да ценим здравето си и да сме търпеливи. Превантивните мерки и дисциплината ще ни спасят, категорична е лекарката

 

В Дупница расте броят на хората, които  търсят  помощ от психиатри и други лекари, заради пандемията от новия коронавирус. „Въпреки че в нашия град нямаме заболели от коронавирус случващото се се отразява на психиката, на тревожността. Нормално е, тази епидемия за България и пандемия за света се отразява на всички, всеки се страхува. В последните дни повече хора ни търсят, основно по телефона. Доста се хора се обаждат, за да питат какво да правят, искат препоръки. А препоръките са да спазват хигиена – миене на ръцете със сапун, миене у дома с белина. Носене на маски и очила навън, спазване на разстояние. Предписваме и лекарства на нуждаещите се, при предварително записване идват в кабинетите”, каза психиатърът д-р Илка Иванова. Известната дупнишка лекарка посочи, че ситуацията с коронавируса се отразява много по-осезаемо на страдащи от психични заболявания и онкологични заболявания, на хронично болните с диабет, хипертония, за които стресът,  безпокойството,  тревожността могат да са пагубни. Както и на по-страхливите. „На нашите пациенти тази криза се отразява повече, проблемите им  се засилват.  Те са свободни хора, със свободен дух, свикнали са да се разхождат, да контактуват, да правят нещо.  Обаждат ни се родители на наши пациенти,  които  не могат да ги задържат вътре.  Всичките тези притеснения влияят много зле и на болните от рак, на хората с хронични заболявания като диабет, хипертония, на по-страхливите хора. Много хора звънят,  разтревожени, че не могат да заведат възрастните си родители на лекар, притеснени за себе си, за децата си ”, допълни д-р Иванова. Тя е категорична, че заради Ковид-19 засега в района няма бум на психични заболявания, но това се очаква.

„Още е рано, но бумът предстои. Сега всеки се е стегнал. Всеки си мисли, че няма да се  разболее от този вирус, но това не е така. Опасността е голяма за всички. Затова трябва да се взимат превентивни мерки, да се спазват препоръките на оперативния щаб. Трябва да има дисциплина. Дупничани, а и хората като цяло трябва да си променим начина на мислене и начина на живот. Трябва да разберем, че най-важното е здравето – на нас, самите, на децата, на родителите, на близките ни. Ние станахме злобни, завистливи, алчни. Имаме разпуснат начин на живот, нетърпеливи  сме, нещадящи здравето си. Трябва търпение, хигиена, самодисциплина, дисциплина. Трябва да разберем, че в цял свят сега е така, не само тук. Когато вземем превантивни мерки, няма да има коронавирус, това ще ни спаси. В Русия взеха превентивни мерки и успяха да се предпазят”, коментира Илка Иванова.

Юлияна КОЛЧАКОВА