Кметът П. Паунов: Болницата в Кюстендил разполага с 40 легла, 10 респираторни апарата, има и необходимите медицински специалисти

97 са поставените под карантина в общината, новите са 29. Няма данни за нарушаване на карантината

 

“Виждате, че обръчът се затяга, Благоевград, Перник и Дупница има случаи на коронавирус. Вероятно е въпрос на дни вече да се обсъжда потенциална зараза и при нас. Отново призоваваме за стриктно спазване на всички мерки, които сме предложили, всички препоръки и заповеди. В момента имунитетът на нашите съграждани е най-слаб, с настъпването на пролетната умора. Целта е с приемането на сезонни продукти имунитетът да може да се вдигне, да може по-лесно, с по-малка симптоматика да преминава заразата и да няма изключително тежки случаи”. Това каза на днешната си пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Градоначалникът информира, че към момента 97 човека от община Кюстендил са под карантина. Новите са 29 души, които са пристигнали в града, като няма данни за нарушаване на карантината. На 53-ма карантината вече е изтекла.

“Екипите на болницата и на всички здравни власти са на линия, подготвени са. Здравното заведение разполага с 40 легла, 10 респираторни апарата, има и необходимите медицински специалисти”, информира кметът и заяви, че това, което не му се иска да обсъжда, е случай на зараза, но това зависи от поведението на всички, дали спазваме карантината, дали има струпвания.

“Много се говори и се спекулира със социално напрежение и потенциални социални мерки. Много моля, вслушвайте се само в съветите на хората, които са грижат за здравето и живота ни.  Няма нищо, което да е непреодолимо, ако обществото ни е концентрирано и организирано, ще се справим. Целта е да не плащаме с животи. В момента няма място за анализи на социалната цена. Трябва да се мобилизираме максимално и да запазим здравето и живота на нацията и нашите съграждани. Никой няма да загине от глад, не помним такова нещо от последните 100 години. Няма жив и здрав човек, който да не може да се изправи. Българският народ се е изправял постоянно със собствения си хъс и желание. Няма нужда от какъвто и да било стрес, защото той сваля допълнително имунитета. Плавно пристигане на заразата, минава през повечето безсимптомно, останалите го карат с лека симптоматика, тежките случаи ще могат да бъдат обхванати. Това няма как да ни подмине, начинът, по който ще мине през нас, зависи от нас. Целта е да не плащаме с животи и нека отново кюстендилци да сме еталон за правилно поведение“, каза още Паунов и добави, че дисциплината сега ще спаси стотици милиони от здравеопазване, които след това ще бъдат използвани в инфраструктурата на България, в съживяване на новите производствени мощности и др.

“В момента най-важното е осигурено, всички имаме предпазни облекла и маски. Нека изкараме този етап, за да можем след това да се виждаме по парковете, по площадите, да бъдем живи и здрави“, призова още кметът на Кюстендил.

Краси Ценкова